Het troebele filtraat dat uit de klaringskuip komt en voorafgaat aan de hoofdwort.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »
AANSTELLEN
Gist toevoegen aan de wort die naar de gistkelder gaat.
AANZETWORDT
Wort na het koelen van de gekookte wort noemen ze aanzetwordt. Aan deze wort wordt gist (aanzetgist) toegevoegd om te vergisten tot ‘bier’.
AFRUIMEN
De eestvloer zuiveren van uit(af) geëeste mout.
ALCOHOLARM BIER
Alcoholarme bieren bevatten een laag alcoholpercentage. Alcoholarm bier mag niet meer dan 1,2% alcohol bevatten. Bieren tussen de 0,2% en 1,2% alcohol worden in Nederland alcoholarm genoemd. Soms wordt bier met een alcoholpercentage in deze range alcoholvrij genoemd, maar dan is het niet in Nederland geproduceerd. In Nederland geldt de bierverordening. Buitenlandse brouwers hoeven zich daar niet aan te houden. Zij mogen […]
ALCOHOLGEMIDDELDE VAN BIER
Het wereldalcoholgemiddelde voor bier zou ongev eer 5,0 volumeprocent zijn. Dat klopt voor het gewone > pilsener in België, Nederland en Duitsland. In Engeland bevat bier meestal 3,5 tot 4,0 procent alcohol. Dat noodt de Brit vaak tot het naar binnen slaan van wat ruimere hoeveelheden.
ALCOHOLVRIJ BIER BROUWEN
Volgens het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen mag een alcoholvrij bier hooguit 0,1 volumeprocent alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet minstens 2,2% Plato zijn. Alcoholarm bier moet minstens hetzelfde stamwortgehalte hebben en mag hoogstens 1,2 volumeprocenten alcohol bevatten. Bieren met de benaming “light” moeten tenminste 33% minder calorieën bevatten dan het bier waaraan het refereert.
ALE
Ale is bier dat vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen wordt. De ingredienten die bij het brouwproces van Ale gebruikt worden zijn nagenoeg hetzelfde als die van pils maar het verschil zit met name in de gerst. Bij Ale bier wordt namelijk naast de gewone gerst ook een deel geroosterde gerst toegevoegd. Hierdoor […]
ALL-MALS
Is een relatief nieuw begrip in Amerika. Het betekent letterlijk “Alles mout” en verwijst naar een biertje gebrouwen met uitsluitend gerstemout en dus zonder toevoegsels, zoals ongemoute granen, suikers of moutextract.
ALTBIER
Het Altbier zoals we dat tegenwoordig kennen is amberkleurig en is in smaak verwant aan Engelse pale ales en de Belgische bieren van hoge gisting als Palm en De Koninck. Wel onderscheidt het zich duidelijk van het Keulse bier van bovengisting, Kölsch, dat veel blonder is en een minder bitter aroma heeft. Keulen en Düsseldorf […]
AMBER BIER
Dit is een bier met een hoge gisting. De gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. De naam van het bier slaat op de kleur: het bier is helder en amberkleurig. Het heeft een zachte, volle smaak. Het is fris, heeft een aroma van geroosterde mout, en een iets zurige, […]
APPOLLO
Verticale lagertank.
- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »