menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Dranken » Glossarium bier

Glossarium bier

Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.

Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 10
  • Volgende »

AANLOOP

Geplaatst op: 21 februari 2016

Het troebele filtraat dat uit de klaringskuip komt en voorafgaat aan de hoofdwort.

AANSTELLEN

Geplaatst op: 21 februari 2016

Gist toevoegen aan de wort die naar de gistkelder gaat.

AANZETWORDT

Geplaatst op: 20 september 2017

Wort na het koelen van de gekookte wort noemen ze aanzetwordt. Aan deze wort wordt gist (aanzetgist) toegevoegd om te vergisten tot ‘bier’.

AFRUIMEN

Geplaatst op: 21 februari 2016

De eestvloer zuiveren van uit(af) geëeste mout.

ALCOHOLARM BIER

Geplaatst op: 17 februari 2016

Alcoholarme bieren bevatten een laag alcoholpercentage. Alcoholarm bier mag niet meer dan 1,2% alcohol bevatten. Bieren tussen de 0,2% en 1,2% alcohol worden in Nederland alcoholarm genoemd. Soms wordt bier met een alcoholpercentage in deze range alcoholvrij genoemd, maar dan is het niet in Nederland geproduceerd. In Nederland geldt de bierverordening. Buitenlandse brouwers hoeven zich daar niet aan te houden. Zij mogen […]

ALCOHOLGEMIDDELDE VAN BIER

Geplaatst op: 5 november 2015

Het wereldalcoholgemiddelde voor bier zou ongev eer 5,0 volumeprocent zijn. Dat klopt voor het gewone > pilsener in België, Nederland en Duitsland. In Engeland bevat bier meestal 3,5 tot 4,0 procent alcohol. Dat noodt de Brit vaak tot het naar binnen slaan van wat ruimere hoeveelheden.

ALCOHOLVRIJ BIER BROUWEN

Geplaatst op: 16 februari 2016

Volgens het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen mag een alcoholvrij bier hooguit 0,1 volumeprocent alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet minstens 2,2% Plato zijn. Alcoholarm bier moet minstens hetzelfde stamwortgehalte hebben en mag hoogstens 1,2 volumeprocenten alcohol bevatten. Bieren met de benaming “light” moeten tenminste 33% minder calorieën bevatten dan het bier waaraan het refereert.

ALE

Geplaatst op: 17 februari 2016

Ale is bier dat vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen wordt. De ingredienten die bij het brouwproces van Ale gebruikt worden zijn nagenoeg hetzelfde als die van pils maar het verschil zit met name in de gerst. Bij Ale bier wordt namelijk naast de gewone gerst ook een deel geroosterde gerst toegevoegd. Hierdoor […]

ALL-MALS

Geplaatst op: 15 februari 2016

Is een relatief nieuw begrip in Amerika. Het betekent letterlijk “Alles mout” en verwijst naar een biertje gebrouwen met uitsluitend gerstemout en dus zonder toevoegsels, zoals ongemoute granen, suikers of moutextract.

ALTBIER

Geplaatst op: 17 februari 2016

Het Altbier zoals we dat tegenwoordig kennen is amberkleurig en is in smaak verwant aan Engelse pale ales en de Belgische bieren van hoge gisting als Palm en De Koninck. Wel onderscheidt het zich duidelijk van het Keulse bier van bovengisting, Kölsch, dat veel blonder is en een minder bitter aroma heeft. Keulen en Düsseldorf […]

AMBER BIER

Geplaatst op: 17 februari 2016

Dit  is een bier met een hoge gisting. De gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. De naam van het bier slaat op de kleur: het bier is helder en amberkleurig. Het heeft een zachte, volle smaak. Het is fris, heeft een aroma van geroosterde mout, en een iets zurige, […]

APPOLLO

Geplaatst op: 21 februari 2016

Verticale lagertank.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 10
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact