Van Franse herkomst (orgeade, orgeat); bekend geworden als onderdeel van de rumcocktail Mai Tai.
Frisdranken en siropen
Frisdranken zijn onmisbaar voor het maken van longdrinks. Afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeur zijn alle soorten geschikt. Frisdranken worden pas toegevoegd nadat de basis van een longdrink is gemixed en in een hoog glas uitgeschonken. Sappen en siropen zijn het belangrijkste niet-alcoholische bestanddeel van cocktails. Als algemene mixregel geldt: hoe beter de ingrediënten, hoe beter het eindproduct.
In de meeste gevallen is dan ook het gebruik van vers sap aan te raden. Rijp fruit levert het meeste sap op. Citrusfruit laat zich met een vruchtenpers heel eenvoudig verwerken tot een ideaal mixsap. Vruchten met compact vruchtvlees, zoals papaja, mango en meloen, kunnen met een sapcentrifuge tot sap worden verwerkt. De meestgebruikte sappen in de cocktailbar zijn ananassap, (gezoet) citroensap, passievruchtensap, sinaasappelsap en tomatensap.
Verder wordt onder andere gebruikgemaakt van het sap van abrikoos, appel, banaan, druif, grapefruit, guanabana, guave, kers, mango, papaja, peer en perzik. Bij het maken van cocktails en longdrinks verdient vers sap altijd de voorkeur boven dat uit pak of blik. Een uitzondering is coconut cream (onmisbaar bestanddeel van de rumdrank Piña Colada) dat alleen in blikjes verkrijgbaar is. Er is in pak, blik of fles ook een groot scala aan samengestelde sappen te koop, bestaande uit een combinatie van smaken zoals sinaasappel/passievrucht, multivruchten of tropische fruitpunch.
Limonadesiropen worden in de huidige cocktailtrends een steeds belangrijker ingrediënt. Fabrikanten van siropen zijn uiterst creatief en bestoken de markt veelvuldig met nieuwe smaken. Sinds kort is er een ontwikkeling naar siropen die zijn opgebouwd uit twee of meer smaken. Vooral in Frankrijk zijn deze combi-siropen zeer populair. De combinaties zijn soms voor de hand liggend (ananas/kokos), andere keren ronduit verrassend (passievrucht/mango).
Siropen hebben de prettige eigenschap dat ze de smaak van de cocktail kunnen versterken. Ze worden vrijwel altijd gebruikt in combinatie met vruchtensappen en vermengen zich daar moeiteloos mee.
BITTERSIROOP
Een redelijk recente siroop. Een min of meer geslaagde alcoholvrije vorm van Campari.
BLUE-CURAÇAOSIROOP
Een diepblauwe siroop, die in cocktails op dezelfde wijze kan worden verwerkt als de gelijknamige likeur
COLASIROOP
Een siroop die, aangelengd met (soda)water, de smaak van cola benadert.
GRENADINE
Een Franse siroop, gemaakt van suiker en granaatappelsap en met geen of weinig alcohol. Wordt gebruikt om cocktails en desserts te zoeten en te keuren.
KOKOSSIROOP
Melkwitte siroop met het aroma van de kokosnoot. Ideaal in tropische cocktails, vooral in combinatie met ananas.
MELK
Melk wordt als onderdeel van gemengde dranken slechts incidenteel gebruikt. Het mixen van melk met alcoholhoudende dranken (meestal likeur) is voornamelijk een Amerikaanse aangelegenheid. In Amerika worden zulke mengdranken aangeduid met de groepsnaam cow. Room is een smaakbepalend bestanddeel in roomcocktails.
ORANJEBLOESEMSIROOP
Van Franse origine (sirop de fleur d’orange). Een zeer bijzondere siroop met een aparte smaak.
PASSIEVRUCHTSIROOP
In toenemende mate populair in de cocktailbar.
PEPERMUNTSIROOP
Net als pepermuntlikeur verkrijgbaar in een groene en een witte variant. Daarnaast bestaat er nog een lichtblauwe muntsiroop, de menthelaciale (ijsmintsiroop).
PISTACHESIROOP
Een siroop met dezelfde kleur en smaak als de bekende ijssoort.
ROZENSIROOP
Dranken waarin rozensiroop wordt verwerkt zijn bijvoorbeeld Parfait amour en goudlikeur.