Vlezig verdikte, vrij grillig gevormde wortels, die rond, eivormig of langwerpig van vorm kunnen zijn. De kleur varieert van wit of lichtgeel tot roodachtig violet. Lengte tot 25 cm; doorsnee tot 12 cm. Oorsprong: Niet bekend.
De Surinaamse keuken dankt haar rijkdom aan een mengelmoes van culturen. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen zoals Chinezen, Creolen, Hindoestanen, indianen en Javanen. Fransen en Nederlanders hebben het land ingepalmd en ook zij hebben hun stempel op de keuken gedrukt. De Hindoestanen brachten kerriegerechten mee, de Javanen hun Indonesische gerechten, de Chinezen hun rijstschotels en de Nederlanders hun rijsttafels. Rijst en bonen zijn meestal een vast onderdeel van de maaltijd. Maar daarnaast worden, naar Hollandse gewoonte, ook aardappelen geserveerd. Op tafel staan vlees en vis, meestal een stoof- of ovenschotel, twee soorten groenten, gekookte banaan en een salade. Als dessert wordt vers fruit geserveerd of een zoetigheid. Surinamers zijn dol op eenpansgerechten waarin vis en vlees worden gecombineerd. Een typische bereiding is moksie alesie, een soort Surinaamse paella waarin varkensvlees, spek, garnalen en makreel samen gaan met kool, rijst en kokosnoot.
Kip Paramaribo is een suddergerechtje van kip met onder meer ketjap, tomaten, gember en de geurige Surinaamse peper Madame Jeanette. Kip is eveneens onderdeel van pom, een ovenschotel met tajer, een wortelknol, die in de pot gaat samen met pekelvlees, tomaten, selderij, paprika, sinaasappelsap, azijn, suiker, ketjap en knoflook. Pastei van kip is een bereiding van kip in korstdeeg met onder meer wortelen, selderij, paprika, tomaten, doperwtjes, kappertjes en augurkjes. Tomtom is een puree van broodvruchten of bakbananen die in of bij de soep wordt gegeten. In Surinaamse gerechten wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten pepers, kruiden en specerijen. De bekendste pepers zijn de Madame Jeanette, de geurigste van alle pepers die je in Suriname vindt, en de hete ajoema.
Veelgebruikte smaakmakers zijn gemberwortel, gemalen koriander (dhania), gemalen komijn (djinten), sterk smakende kemirienoten, zoute ketjap, pittige sambal oelek, laurier, piment, nootmuskaat, peper, geelwortel (koenjit), oestersaus, knoflook, zoutvlees, gedroogde vis en gedroogde garnalen. De maaltijd wordt overwegend besloten met verse vruchten, maar er zijn ook typische desserts zoals Engelse bol, een taart gemaakt van eibeslag met vanille, rum of brandewijn en citroenschilletjes, eventueel versierd met vruchten, hagelslag, slagroom en mokka. Of dokoen, een mengsel van geraspte cassave, gedroogde kokos, rozijnen, amandelessence, suiker, gecondenseerde melk en kaneel dat wordt gestoomd in bananenbladeren. Ook klassieke Hollandse vanillevla vind je onder een hoofdstuk Surinaamse desserts.
- 1
- 2
- 3
- …
- 6
- Volgende »
ADJOEMAPEPER
Een Adjoemapeper lijkt op een Madame Jeanette. Hij is lampionvormig en groeit in de kleuren rood, groen, geel en oranje.
AJI-NO-MOTO
Aji-no-moto is een smaakversterker van Japanse oorsprong, vergelijkbaar met het Chinese vetsin.
AMSOY
Amsoy is een bladgroente die op andijvie lijkt.
AUBERGINE, AFRIKAANSE, ANTROEWA (Solanum macrocarpum).
Sappige, plat bolvormige vruchten, in onrijpe toestand groenachtig wit en in het rijpe stadium glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur, meestal met talrijke barsten. De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern. Bij ons zijn meestal de onrijpe vruchten te koop; ze zijn iets bitter van smaak. Oorsprong: Oost-Afrika (Madagaskar).en Mary Green.
BAKKELJAUW
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Deze vorm van kabeljauw wordt ook wel rotsvis genoemd. Een bekend gerecht met bakkeljauw is het broodje bakkeljauw.
BAKSODA
Baksoda is een soort rijzend bakpoeder. Het wordt veel bij de bereiding van roti gebruikt.
BAMBOOSHOOTS
Bambooshoots zijn jonge bamboescheuten.
BAMI (JAVAANS)
De in Suriname gebruikelijke bami (tjauw min) wordt gemaakt van Chinese mie of spaghetti. De typisch Surinaamse smaak komt door het gebruik van de bami Trafasie kruidenmix. De mie wordt gegaard samen met een laos ( naar gember smakende wortel) en een beetje olie. Als de mie is afgekoeld, wordt het bebakken samen met knoflook […]
BANA
Bana is het Surinaamse woord voor banaan. Een ‘groenbana’ is groen en niet rijp en is daarom geschikt om lang gekookt te worden, een ‘géribana’ is geel en ietwat rijper dan een groenbana en is daarom geschikt om snel gekookt te worden en blakabana is zwart, rijp en zoet en daarom uiterst geschikt om gebakken […]
BARA
Bara is een heerlijke hindoestaanse snack.
BIRAMBIE
Een birambie is een zure vrucht die op een augurk lijkt.

- 1
- 2
- 3
- …
- 6
- Volgende »