Appelmoes is een zoete appelpuree, vaak aangevuld met andere vruchten. Naast de natuurlijke suikers in het fruit wordt er vaak extra suiker toegevoegd. Hoewel appelmoes heerlijk smaakt, bevat het te weinig vitamines en mineralen om als vervanging voor groenten te dienen. Appelmoes is een gezoete puree van appels, vooral erg geliefd in Nederland. Aan appelmoes […]
Compotes
Een compote is een moes van in water of wijn gepocheerde vruchten, eventueel in combinatie met groenten. Aan de siroop kunnen smaakstoffen als kaneel, vanille, citroen- of sinaasappelschil en likeur worden toegevoegd. Over het algemeen worden compotes geserveerd in schaaltjes en genappeerd (overgoten) met de siroop waarin de ingrediënten zijn gepocheerd.
COMPÔTE DE BANANES (bananencompote).
Geschilde bananen, in de lengte doorgesneden of in schuine dikke schijven verdeeld, gepocheerd in suikersiroop en afgemaakt met kirsch. De siroop wordt licht ge-bonden met abrikozenmarmelade. Genappeerd met suiker/kirschsiroop.
COMPÔTE DE CERISES (kersen-compote).
1. Ontpitte kersen, -gepocheerd in suikersiroop en -afgemaakt met kirsch. De siroop wordt licht gebonden met zuringgelei. Genappeerd met suiker/kirsch– siroop. 2. Ontpitte kersen, gepocheerd in rode wijn met suiker en kaneel.
COMPÔTE DE COINGS (kweeperencompote).
Plakjes kweepeer, inclusief schil en klokhuis met vanille en water tot moes gekookt, gezeefd en vermengd met een dikke vanillestroop.
COMPÔTE DE FIGUES (vijgen-compote).
Gehalveerde rijpe vijgen, gepocheerd in vanillesiroop en afgemaakt met kirsch. Genappeerd met vanille/kirschsiroop.
COMPÔTE DE FRAISES (aardbeiencompote).
Aardbeien, gepocheerd in rode wijn met suiker, citroenschil en kaneel, afgemaakt met peren-stroop en genappeerd met pocheervocht.
COMPÔTE DE FRAMBOISES (frambozencompote).
Frambozen gepocheerd in vanillesiroop, afgemaakt met frambozenlikeur en genappeerd met vanillesiroop.
COMPÔTE DE MIRABELLES -(mirabellencompote).
Ontpitte mirabellen gepocheerd in vanillesiroop en genappeerd met vanillesiroop.
COMPÔTE DE NECTARINES -(nectarinencompote).
Gehalveerde nectarines zonder pit, gepocheerd in vanillesiroop, vervolgens -ontveld en genappeerd met vanillesiroop.
COMPÔTE DE PÊCHES (perzikencompote).
Gehalveerde perziken, gepocheerd in vanillesiroop met gebroken perzikpitten en afgemaakt met citroensap en notenlikeur. Vervolgens ontveld, gegarneerd met gebroken perzikpitten en genappeerd met siroop.
COMPÔTE DE POIRES (peren-compote).
1. Geschilde en van het klokhuis ontdane peren, in tweeën of vieren gesneden, besprenkeld met citroen en gepocheerd in -vanillesiroop. Genappeerd met vanillesiroop. 2. Geschilde en van het klokhuis ontdane peertjes, gepocheerd in rode wijn met suiker, citroenschil en kaneel, afgemaakt met peren-stroop en genappeerd met pocheervocht.
COMPÔTE DE POMMES (appel-compote).
Geschilde en van het klokhuis ontdane appelpartjes of kleine appels, gepocheerd in vanillesiroop met citroensap en genappeerd met vanillesiroop.
