Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes. Aardappelzetmeel wordt in de vorm van wit poeder verkocht. Aardappelzetmeelproducten zijn van essentieel belang voor sectoren op het gebied van voeding. In de voedselindustrie worden zetmeelsoorten bijvoorbeeld breed ingezet om […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »
ACRYLAMIDE
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven 120°C. Het gaat vooral om koffie, gefrituurde aardappelproducten zoals friet en in mindere mate om brood, ontbijtkoek, ontbijtgranen, biscuits, crackers en chips. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere […]
ADDITIEVEN
Een toevoegsel wordt gedefinieerd als: elke natuurlijke of synthetisch materiaal dan de basis grondstoffen, die bij de bereiding van een voedselproduct aan het eindproduct en stoffen die kunnen hebben op de eigenschappen van een levensmiddel verbeteren, onder andere gebruikt bij de vervaardiging , verwerking, behandeling, verpakking, vervoer of opslag van levensmiddelen. Additieven worden vaak aangeduid als […]
ALLERGENEN
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten staan. Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product: glutenbevattende granen, zoals […]
ANTIBIOTICA
Antibiotica zijn geneesmiddelen die bacteriën bestrijden. Ze worden gebruikt om infecties bij mensen en dieren tegen te gaan. Antibiotica worden ook in de dierhouderij gebruikt om infecties te bestrijden. In vlees, vis, eieren of melk uit de winkel zijn praktisch geen resten antibiotica te vinden. Dit komt door de wachttijd. Dieren of producten van dieren die […]
ANTIKLONTERMIDDELEN
Voorkomt het samenklonteren tegen van poedervormige levensmiddelen in de verpakking. Ze komen onder andere voor in poedersuiker, zout en soeppoeder. Zuurteregelaars beïnvloeden de zuurtegraad van levensmiddelen. In de medische wereld worden zuurteregelaars ook vaak gebruikt. Antiklontermiddelen gaan het verklonteren van levensmiddelen in poedervorm tegen. De e-nummers van deze categorie zijn niet allemaal schadelijk, maar het is toch […]
ANTIOXIDANTEN
Deze beschermen tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf wordt tegengegaan. Ze komen onder andere voor in slasaus, mayonaise en koekjes. Tevens vergroten anti-oxidanten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en bederf tegen te gaan. Ze worden onder andere gebruikt om te voorkomen dat vetten ranzig worden. E300 is bijvoorbeeld ascorbinezuur Vitamine […]
ANTISCHUIMMIDDELEN
Dat voorkomt dat een product gaat schuimen tijdens bereiding of gebruik. Ze komen onder andere voor in soep en ananassap.
AW WATERACTIVITEIT
De wateractiviteit(aw) is een micro-organisme “heeft het liefste” dat de concentratie opgeloste stoffen in zijn cel niet te veel verschilt van de de concentratie buiten zijn cel. Bij te grote verschillen bijvoorbeeld zuiver water buiten de cel gaat begeeft de celwand het en knapt de cel. Dat komt omdat het water altijd naar de plaats […]
BACILLUS CEREUS
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn. Ook eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding kan besmet zijn. Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4°C, niet langer dan 2 […]
BACTERIËN
Bacteriën zijn eencellige organismen die je met het blote oog niet ziet. Sommige bacteriën heb je nodig, voor bijvoorbeeld de spijsvertering. Er bestaan ook bacteriën die ziekte veroorzaken. In eten kunnen goede bacteriën en ziekmakende bacteriën voorkomen. Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. De meeste voedselinfecties komen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis, […]
BÉTACARPTEEN
Bètacaroteen behoort tot de bioactieve stoffen en hoort bij de carotenoïden. Het komt voor in groene groenten, fruit en microalgen. Bètacaroteen is ook als synthetisch preparaat beschikbaar. Dan is het op het etiket herkenbaar aan E-nummer E160 aii. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt mogelijk een rol als antioxidant, bij het afweersysteem […]

- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »