Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes. Aardappelzetmeel wordt in de vorm van wit poeder verkocht.
Aardappelzetmeelproducten zijn van essentieel belang voor sectoren op het gebied van voeding. In de voedselindustrie worden zetmeelsoorten bijvoorbeeld breed ingezet om textuur en viscositeit te realiseren. Aardappelzetmeel wordt met name gewaardeerd om zijn unieke textuur, de neutrale smaak en de grote helderheid in vergelijking met andere soorten zetmeel.
Aardappelzetmeel is betrekkelijk eenvoudig te winnen. De aardappelen worden fijngeraspt en diverse malen uitgespoeld. Het zetmeel bezinkt en wordt door een centrifugeproces gescheiden van het water. Vervolgens wordt het gedroogd en in poedervorm verpakt. Voor de fabricage van aardappelzetmeel zijn en worden speciale aardappelrassen ontwikkeld.
Smaak aardappelzetmeel
De smaak van aardappelzetmeel is neutraal. De oorspronkelijke smaak van het gerecht wordt door het gebruik van aardappelmeel niet beïnvloed.
Hoeveelheid per
100 g 100 g |
Energie (kcal) 356 |
Vet 0,3 g | |
Verzadigd 0,1 g | |
Meervoudig onverzadigd 0,2 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 55 mg | |
Kalium 1.001 mg | |
Koolhydraten 83 g | |
Voedingsvezels 6 g | |
Suikers 3,5 g | |
Eiwitten 7 g |
Vitamine A | 0 IU | Vitamine C | 3,8 mg |
Calcium | 65 mg | IJzer | 1,4 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,8 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 65 mg |