menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 7
  • Volgende »

AGIORGITIKO

Geplaatst op: 26 november 2016

Agiorgitiko

Agiorgitiko is een boeiende druivensoort die de zintuigen met elegantie, frisheid en intensiteit van aroma’s en smaken streelt. Het is een rode druivensoort en wordt vaak aangeduid als “multidynamic”, omdat het in staat is het produceren van een breed scala aan stijlen, van verfrissende roséwijnen geconcentreerde zoete wijnen is. Echter, de meest voorkomende uitingen zijn […]

AIDANI

Geplaatst op: 27 november 2016

Aidani

Aidani is een ander ras van de Egeïsche Zee, maar in sommige opzichten, kan het als een alternatieve uitdrukking van de grote wijnen van Santorini of de perfecte vermenging partner van Assyrtiko worden beschouwd. Het is een witte druif, gebruikt voor droge witte wijnen te produceren of, in minder gebruikelijke gelegenheden, dessert wijnen die een […]

AIRÉN

Geplaatst op: 27 november 2016

Airén

Airén is de druif van de uitgestrekte regio La Mancha in het centrum van Spanje en daarmee een van ‘s werelds meest aangeplante wijndruiven. Het produceert scherpe, vrij neutrale wijn, veel ervan wordt gedestilleerd tot brandewijn.

ALBARIÑO, ALVARINHO

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een witte aristocraat uit het Spaanse Galicië, de streek die grenst aan het NoordPortugese gebied Vinho Verde waar de druif alvarinho heet. In Noordwest-Spanje laat ze haar potentieel proev en in de wijn Rías Baixas. Wijnstijl: Ooit was Albariño een simpele wijn. De komst van moderne bereidingst echnieken (langzame, koele gisting in roestvrijstalen tanks) heeft […]

ALIGOTÉ

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Eenvoudige lokale witte druif uit de Bourgogne, naast de aristocratische chardonnay. De wijn is licht van kleur en smaak, maar wel iets wrang tot scherp. Met behulp van een scheutje crème de cassis wordt, in de vorm van Kir, de smaak veraangenaamd. Buiten de Bourgogne en een aantal Oost-Europese aanplantingen is de aligoté niet erg […]

ASSYRTIKO

Geplaatst op: 27 november 2016

Assyrtiko

Assyrtiko is een zeldzame, stijlvolle witte druif, wellicht enkele van de grootste rassen in het Middellandse-Zeegebied. Het is ontstaan uit Santorini (Assyrtiko-Santorini), maar het verspreid over Griekenland, het worden, in termen van kwaliteit, een van de belangrijkste inheemse druivenrassen. Het produceert voornamelijk droge witte wijnen, waarvan sommige in eik wordt verouderd. Echter, een aantal zoete […]

BACCHUS

Geplaatst op: 27 november 2016

Bacchus is een gunstig vroegrijpe Duitse kruising (Silvaner x Riesling kruis met Müller-Thurgau) druif.

BARBERA

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De barbera is een druif die op grote schaal wordt gecultiveerd in Piemonte. De subdistricten Alba en Asti zijn de feitelijke geboortegrond van deze blauwe druif. Ze had al naam in de 13de eeuw, maar kreeg later concurrentie van de nebbiolo en andere nobele druiven. Momenteel strijdt de barbera met de sangiovese om de eerste […]

BARBIC

Geplaatst op: 26 november 2016

Babić is een Kroatische ras met een hoge kwaliteit mogelijkheden die goed reageert op houtrijping.

BLACK CORINTH

Geplaatst op: 27 november 2016

Black Corinth

De geschiedenis van de Black Corinth is net zo groot als zijn commerciële waarde omdat het de belangrijkste variëteit achter een van de belangrijkste agrarische Griekenland producten: bessen, die een vermelding, zelfs in de oude teksten van Hippocrates en Aristoteles verdiend. Ondanks het feit dat bijna 99% van de Black Corinth normaal vondsten zelf verkocht […]

BLAUFRÁNKISCH

Geplaatst op: 25 november 2016

Blaufränkisch

Blaufränkisch is een centraal-Europese wijnstok produceert levendige, fruitig, soms peperige rood met voldoende stof in de beste Burgenland voorbeelden om de moeite waard eiken veroudering, of mengen met Cabernet en / of Pinot Noir . Het heet Limberger in Duitsland, Lemberger in de staat Washington, Franken in Friuli, spel in Bulgarije (het was ooit verward […]

BONARDE

Geplaatst op: 23 mei 2016

Bonarde

Bonarda, een van de belangrijkste (blauwe) druivenrassen die voor het maken van wijn wordt gemaakt in Argentinië. Van oorsprong een Italiaanse variteit. Deze wijndruif levert kruidige, maar tegelijk fruitige wijnen. Lekker bij vleesgerechten (van de gril) en stoofschotels.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact