Afslankpillen, -poeders en -dranken (vermageringspreparaten) zouden moeten helpen bij het afvallen. Maar van geen van deze vermageringspreparaten is de werking aangetoond. Sommige middelen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.
Allergenen en diëten
In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.
Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.
- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Volgende »
ALLERGENEN
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten staan. Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product: glutenbevattende granen, zoals […]
AMANDEL ALLERGIE
Amandel (Prunus dolcis, synoniem: Amygdalus communis) wordt beschouwd als een noot van een boom, terwijl hij eigenlijk behoort tot de familie van Rosaceae, waartoe ook de appels, peren, perziken, kersen, pruimen, necatrines, abrikozen en aardbeien behoren. Veel bewerkte voedingsmiddelen kunnen amandelen bevatten, zoals bijvoorbeeld, snacks, gebak, ijs, kauwgom, drankjes (amandel melk) en curry. Symptomenhttps://www.gastropedia.nl/artikel/kauwgum/ De […]
ANOREXIA
Anorexia nervosa is een eetstoornis. Mensen met anorexia hongeren zichzelf uit, uit angst om aan te komen. Anorexia nervosa komt vrijwel alleen bij meisjes en jonge vrouwen voor. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 5.500 meisjes en jonge vrouwen aan anorexia. De oorzaken van anorexia zijn net als bij andere eetstoornissen vooral psychisch, maar […]
ATKINS -DIEET
Het Atkins-dieet is het bekendste voorbeeld van een koolhydraatarm dieet. Mensen die dit dieet volgen, eten veel vet en eiwit en weinig koolhydraten. Het Atkins-dieet levert gewichtsverlies op, omdat de voeding in totaal minder calorieën bevat. Uiteindelijk gaat het erom de gezondheidswinst die dit oplevert vast te houden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon. Diabetes-patiënten […]
BLOEDGROEPDIEET
Het Bloedgroepdieet gaat ervan uit dat het van iemands bloedgroep afhangt welke voedingsmiddelen goed voor hem of haar zijn. Het Bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld om af te vallen. Het zou het afvallen wel versnellen omdat de stofwisseling wordt gestimuleerd. Dit dieet is niet gebaseerd op erkende wetenschappelijke inzichten en is erg lastig uitvoerbaar.
BOEKWEITMEEL
Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald. Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Zo zit het […]
BOULIMIA
Boulimia nervosa is een eetstoornis. Bij mensen met boulimia worden perioden van vasten afgewisseld met oncontroleerbare eetbuien, gevolgd door braken of overmatig gebruik van laxeermiddelen. Boulimia nervosa komt vrijwel alleen bij meisjes en jonge vrouwen voor. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 23.000 meisjes en jonge vrouwen aan boulimia. Door het vasten, braken en laxeren […]
BROODWISSELDIEET
Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit dieet kan iemand snel een aantal kilo’s kwijtraken. Het is beter om het Broodwisseldieet niet langer dan 6 weken te volgen, omdat dit dieet op langere […]
CALORIE
Een eenheid voor energie. 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 °C te verwarmen. Voedingsstoffen leveren het lichaam energie en de hoeveelheid energie die voedingsmiddelen bevatten wordt vaak uitgedrukt in kilocalorieën (1 kilocalorie = 1000 calorieën). Eiwitten en koolhydraten, waaronder suikers, leveren 4 kilocalorieën per gram. Alcohol […]
CLAIMS
Een claim is een bewering over de eigenschap van een voedingsmiddel. Op producten kunnen voedingsclaims en gezondheidsclaims staan. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Gezondheidsclaims stellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid. Het gebruik van claims is aan regels gebonden. Claims op voedingsmiddelen moeten goed onderbouwd zijn. Omschrijving Op […]
COELIAKIE (glutenintolerantie)
Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en […]

- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Volgende »