menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Algemeen » Allergenen en diëten

Allergenen en diëten

In dit hoofdstuk kunt u de basisinformatie vinden over allergenen en diëten. Steeds vaker hebben horecaondernemers te maken gasten die rekening moeten houden met allergenen en diëten.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Het begrip ‘dieet’ houdt meer in dan gewicht verliezen (energiebeperkt dieet).
Het zijn leefregels om het eetpatroon aan te passen. Er zijn ook andere diëten, zoals bijvoorbeeld een zoutarm dieet voor mensen met een verhoogde bloeddruk.

Wij geven een kleine uitleg van de allergenen en diëten die er zijn. Deze teksten hebben we beschikbaar gekregen van Stichting Voedingscentrum Nederland. Als u meer informatie wil hebben over allergenen en diëten verwijzen wij u door naar hun site www.voedingscentrum.nl. Daar kunt u alles vinden wat u misschien nodig heeft in uw bedrijf.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 7
  • Volgende »

AFSLANKPILLEN

Geplaatst op: 5 maart 2016

Afslankpillen, -poeders en -dranken (vermageringspreparaten) zouden moeten helpen bij het afvallen. Maar van geen van deze vermageringspreparaten is de werking aangetoond. Sommige middelen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. 

ALLERGENEN

Geplaatst op: 26 februari 2016

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Allergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten staan. Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product: glutenbevattende granen, zoals […]

AMANDEL ALLERGIE

Geplaatst op: 15 december 2016

Amandelen

Amandel (Prunus dolcis, synoniem: Amygdalus communis) wordt beschouwd als een noot van een boom, terwijl hij eigenlijk behoort tot de familie van Rosaceae, waartoe ook de appels, peren, perziken, kersen, pruimen, necatrines, abrikozen en aardbeien behoren. Veel bewerkte voedingsmiddelen kunnen amandelen bevatten, zoals bijvoorbeeld, snacks, gebak, ijs, kauwgom, drankjes (amandel melk) en curry. Symptomenhttps://www.gastropedia.nl/artikel/kauwgum/ De […]

ANOREXIA

Geplaatst op: 6 maart 2016

Anorexia nervosa is een eetstoornis. Mensen met anorexia hongeren zichzelf uit, uit angst om aan te komen. Anorexia nervosa komt vrijwel alleen bij meisjes en jonge vrouwen voor. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 5.500 meisjes en jonge vrouwen aan anorexia. De oorzaken van anorexia zijn net als bij andere eetstoornissen vooral psychisch, maar […]

ATKINS -DIEET

Geplaatst op: 5 maart 2016

Het Atkins-dieet is het bekendste voorbeeld van een koolhydraatarm dieet. Mensen die dit dieet volgen, eten veel vet en eiwit en weinig koolhydraten. Het Atkins-dieet levert gewichtsverlies op, omdat de voeding in totaal minder calorieën bevat. Uiteindelijk gaat het erom de gezondheidswinst die dit oplevert vast te houden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon. Diabetes-patiënten […]

BLOEDGROEPDIEET

Geplaatst op: 4 maart 2016

Het Bloedgroepdieet gaat ervan uit dat het van iemands bloedgroep afhangt welke voedingsmiddelen goed voor hem of haar zijn. Het Bloedgroepdieet is niet specifiek ontwikkeld om af te vallen. Het zou het afvallen wel versnellen omdat de stofwisseling wordt gestimuleerd. Dit dieet is niet gebaseerd op erkende wetenschappelijke inzichten en is erg lastig uitvoerbaar.

BOEKWEITMEEL

Geplaatst op: 20 september 2017

Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald. Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Zo zit het […]

BOULIMIA

Geplaatst op: 6 maart 2016

Boulimia nervosa is een eetstoornis. Bij mensen met boulimia worden perioden van vasten afgewisseld met oncontroleerbare eetbuien, gevolgd door braken of overmatig gebruik van laxeermiddelen. Boulimia nervosa komt vrijwel alleen bij meisjes en jonge vrouwen voor. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 23.000 meisjes en jonge vrouwen aan boulimia. Door het vasten, braken en laxeren […]

BROODWISSELDIEET

Geplaatst op: 5 maart 2016

Het Broodwisseldieet houdt in dat er de ene dag alleen maar brood (zonder boter en beleg) gegeten wordt, en dat er de andere dag normaal, gevarieerd gegeten wordt. Met dit dieet kan iemand snel een aantal kilo’s kwijtraken. Het is beter om het Broodwisseldieet niet langer dan 6 weken te volgen, omdat dit dieet op langere […]

CALORIE

Geplaatst op: 31 mei 2017

Een eenheid voor energie. 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 °C te verwarmen. Voedingsstoffen leveren het lichaam energie en de hoeveelheid energie die voedingsmiddelen bevatten wordt vaak uitgedrukt in kilocalorieën (1 kilocalorie = 1000 calorieën). Eiwitten en koolhydraten, waaronder suikers, leveren 4 kilocalorieën per gram. Alcohol […]

CLAIMS

Geplaatst op: 29 juli 2016

Een claim is een bewering over de eigenschap van een voedingsmiddel. Op producten kunnen voedingsclaims en gezondheidsclaims staan. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Gezondheidsclaims stellen dat een voedingsmiddel voordelig is voor je gezondheid. Het gebruik van claims is aan regels gebonden. Claims op voedingsmiddelen moeten goed onderbouwd zijn. Omschrijving Op […]

COELIAKIE (glutenintolerantie)

Geplaatst op: 4 maart 2016

Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en […]

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact