Dit delicate koekje gemaakt met echte boter, kandijsuiker en rijpe zachte amandelen uit Valencia lag in 1886 aan de basis van Biscuiterie Jules Destrooper. Amandelbrood, volgens de ‘Academie voor de Streekgebonden Gastronomie’ een specialiteit van zowel Brussel, Veurne als Lo-Reninge, is nauw verwant aan speculaas. Beide koekjes worden daardoor in receptenboeken vaak door elkaar gehaald. […]
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende »
AMANDELKRULLEN
Krokant dun koekje op basis van amandelen. Tuile’ is Frans voor dakpan, maar het is ook een elegant, dun, gebogen koekje dat in Nederland als amandelkrul door het leven gaat. Amandelkrullen bevatten niet veel meel en dat biedt in dit geval de mogelijkheid om de reguliere patentbloem straffeloos te vervangen door glutenvrij meel. Dit heerlijke […]
ANTWERPSE HANDJES
Antwerpse handjes zijn de meest bekende koekjes van de Scheldestad. Het handje verwijst naar de legende van de reus Druoon Antigoon, die van alle op de Schelde voorbij varende schippers een zware tol eiste. Weigering tot betalen had het afhakken van een hand tot gevolg. Silvius Brabo, een Romeinse honderdman, ging de strijd met de […]
ARNHEMSE MEISJES
Arnhemse meisjes zijn een goed voorbeeld van zogenoemd ‘zoolgebak’. Bij heidense volken zoals de Germanen was het vroeger de gewoonte om de doden net voor de begrafenis te voorzien van een paar schoenen. Hiermee zou worden voorkomen dat de dode naar zijn of haar aardse woning terug zou keren. Bovendien zou met schoenen aan, de […]
BASTOGNEKOEK
Een bastognekoek is gemaakt van zelfrijzend bakmeel, kandijstroop, eidooier, suiker, boter en verschillende specerijen, voornamelijk kaneel en kruidnagel. De specerijen zorgen voor de unieke smaak van de koek. De bastognekoek heeft zijn oorsprong in België. De koek is uitgevonden door bakker Paul Parein in 1952. Voor de naam van zijn nieuwe koek liet hij zich inspireren door de stad Bastenaken. De […]
BELGISCHE WAFELS
Brusselse wafels worden gemaakt van een koud beslag. Voor het beslag scheidt men als eerst de eidooiers van het eiwit en klopt men deze afzonderlijk op. Daarna vermengt men de twee luchtige massa’s en spatelt men de bloem erdoor om de luchtigheid te bewaren. Het ontstane beslag wordt op een warm wafelijzer gegoten en de […]
BITTERKOEKJE
Koekje op basis van bittere amandelen, kristalsuiker en eiwit. Dit mengsel wordt op een bakplaat gespoten en platgedrukt, waarna het in een oven wordt gebakken. Het bitterkoekje was vroeger een uitermate populair huwelijksgebak. De symboliek van de ingrediënten was hier in sterke mate debet aan. De naam bittterkoekje komt waarschijnlijk voort dat de amandelen vroeger bitter waren. Tegenwoordig zijn ze zoet.
BOKKENPOTEN
Bokkenpootje is een typisch Hollands koekje. De vorm en het uiterlijk geeft de aanleiding voor de benaming. Het is het product van de banketbakker en bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aaneen geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt veelal een botercreme gebruikt. History bokkenpoten. […]
BOSSCHE KOEK
Ooit had de Bossche Koek een dominante positie in ‘s-Hertogenbosch, maar die positie is bijna verloren gegaan. Bij het spitten in de geschiedenis van de Bossche Koek en een grondig onderzoek naar de achtergronden van de Bossche Koek zijn Sylvana en Gieljan de Backer op feiten, verhalen en anekdotes gestuit die tezamen een prachtig verhaal […]
BOTERKOEK
Zetdeegkoek met veel boter. Een boterkoek is in Nederland een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met boter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt. Overige ingrediënten zijn bloem, basterdsuiker, […]
BREEKKOEKEN
Geïnspireerd door vele eetculturen waarin mensen samen eten en delen,kwamen de bakkers van Didess op het idee om breekkoeken te gaan bakken. Vanzelfsprekend van echte boter. De breekkoeken zijn extra bros gebakken en geven uw gasten een huiselijk gevoel. Ze zijn ook zeer geschikt als patsseriebasis voor een Belgische koekjestaart, een hippe trifle of een […]
DELDENSE MOPPEN
De beroemde Deldense moppen worden al tientallen jaren gebakken. Waarschijnlijk al meer dan een eeuw. Het zijn harde knapperige koeken op basis van tarwebloem en roomboter. Ze zien er wat grof uit, ouderwets ambachtelijk eigenlijk en krijgen hun smaak door onder andere de toevoeging van speculaaskruiden, kaneel, kruidnagel en amandelen. Verder proef je ook nog gember, nootmuskaat, […]
- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende »