
Brusselse wafels
Brusselse wafels worden gemaakt van een koud beslag. Voor het beslag scheidt men als eerst de eidooiers van het eiwit en klopt men deze afzonderlijk op. Daarna vermengt men de twee luchtige massa’s en spatelt men de bloem erdoor om de luchtigheid te bewaren. Het ontstane beslag wordt op een warm wafelijzer gegoten en de wafel wordt gebakken. Vaak worden de wafels bestrooid met suiker of worden ze gevuld met geklopte slagroom.
Er bestaat een grote onzekerheid omtrent wanneer de Brusselse wafel is ontstaan. Het recept is waarschijnlijk volgens traditie doorgegeven van moeder op dochter. Er was geen algemene naam voor de lekkernij. De naam ‘Brusselse wafel’ is waarschijnlijk ontstaan in 1874. Men heeft een recept uit dat jaar teruggevonden voor de lekkernij met de aanduiding ‘Brusselse wafel’. Maar vanwege het gebrek aan documentatie is het erg waarschijnlijk dat de wafel al langer bestaat.
Er waren eerder al eetgelegenheden waar men zittend de Grosses Gaufres de Bruxelles ofwel de dikke Brusselse wafels kon eten. In vergelijking met de Luikse wafel is de Brusselse wafel nog steeds de grotere van de twee. De wafels kreeg internationale bekendheid tijdens de wereldtentoonstelling in New York in 1964. Vanuit daar hebben de wafels zich verspreid naar verschillende landen, waaronder Japan. In de internationale omgeving worden Brusselse en Luikse wafels allebei aangeduid als ‘Belgian waffles’ .

Luikse wafel
Luikse wafel
Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik (Frans: Liège).
Hoewel de Brusselse wafel groter is, is de Luikse wafel zwaarder. Dit komt omdat het ‘beslag’ waar de Luikse wafel van gemaakt wordt zó dik is dat het meer weg heeft van deeg. Ook worden er suikerkristallen in verwerkt. Hierdoor worden Luikse wafels in de volksmond ook wel ‘suikerwafels’ genoemd. Doordat de wafels van zichzelf zoeter zijn, is het niet een traditie om ze met poedersuiker te bestrooien. Een ander verschil met de Brusselse wafel is de vorm: een Brusselse wafel is rechthoekig, terwijl een Luikse wafel meestal ruitvormig of ovaal is.