menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Keraweb & Partners
Home » Algemeen » Keurmerken

Keurmerken

Tegenwoordig staan er bijzonder veel kleine logo’s en keurmerken op het etiket. Maar wat betekenen al die logo’s nu eigenlijk Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Er zijn keurmerken die voldoen aan eisen voor duurzaamheid, voor herkomst en kwaliteit en voor gezondheid. Een onafhankelijke partij keurt of een keurmerk voldoet aan de specifieke eisen. Wanneer dit zo is, komt het keurmerk op de verpakking te staan. Een keurmerk is een hulpmiddel voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor het milieu of dierenwelzijn.

Het kan ook aangeven dat het product is toegestaan in een bepaald voedingspatroon. Keurmerken voor eten en drinken staan meestal in de vorm van een herkenbaar logo op de verpakking. Keurmerken zijn naast een handig hulpmiddel een goede manier om fabrikanten te stimuleren gezondere en duurzamere producten te ontwikkelen. Keurmerken zijn in te delen in:

  • Duurzaamheidskeurmerken: met deze keurmerken kun je makkelijker kiezen op 3 gebieden. Namelijk op dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu. Voor specifiek dierenwelzijn is er De Boodschappenhulp Dierenwelzijn. Hiermee krijg je makkelijk inzicht in wat een keurmerk vertelt over het leven van een dier.
  • Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit: door deze keurmerken weet je waar een product vandaan komt en hoe het gemaakt is. Zo kan een product een keurmerk krijgen wanneer er rekening gehouden is met traditionele productiewijzen of de streekcultuur.
  • Halal en Koosjer zijn keurmerken waarbij rekening gehouden is met een bepaalde levensbeschouwing.
  • Gezondheidskeurmerken: deze keurmerken helpen je bij het maken van een gezondere keuze. Het Vinkje is hier het bekendste voorbeeld van. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij het kiezen voor producten met een bepaalde samenstelling, bijvoorbeeld zonder gluten.

Er zijn veel keurmerken in Nederland en vaak is het onduidelijk wat deze betekenen. Soms zijn ze niet te onderscheiden van reclame of van een logo die fabrikanten zelf op de verpakking zetten. Hieronder vind je een overzicht van veel betrouwbare keurmerken. De keurmerken hebben ook allemaal hun eigen pagina. Klik als je meer wilt weten op de naam van het keurmerk. Deze pagina is tot stand gekomen met behulp van het voedingscentrum, Onze dank daarvoor.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 6
  • Volgende »

AB AGRICLTURE BIOLOGIQUE (FRANKRIJK)

Geplaatst op: 28 april 2016

AB-Biologique

Dit label is eigendom van het Franse Ministerie van Landbouw en wordt gecontroleerd door de controleorganisatie Qualité France. Het wordt gebruikt op producten uit de gecontroleerde biologische landbouw. De eisen die de Franse overheid stelt aan de biologische teelt zijn op een groot aantal punten vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk.

ACS

Geplaatst op: 27 april 2016

ACS

Het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis en heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen. Het keurmerk heeft regels voor  minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.  In het visvoer zit minder vismeel en meer plantaardig voer. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is […]

AMBACHTELIJK KORENMOLENAARS GILDE

Geplaatst op: 27 april 2016

Korenmolenaars Gilde

Het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) is een gilde, waarin momenteel een 40-tal molenaarsbedrijven in heel Nederland zijn verenigd. Tot de doelstellingen van het AKG behoren onder andere het bevorderen en produceren van gezonde voeding en het doen voortleven van het korenmolenaarsambacht passend binnen de huidige maatstaven. Het plezier van het zelf bakken begint bij het […]

AOP EN IGP

Geplaatst op: 28 april 2019

De officiële kwaliteitskenmerken AOP en IGP zijn voorbehouden aan traditionele producten van regionale afkomst. Na de registratie door het ‘Bundesamt für Landwirtschaft’ (federaal bureau voor landbouw) mogen de beschermde aanduidingen uitsluitend worden gebruikt voor producten die voldoen aan de oorsprongs-, vervaardigings- en kwaliteitsbepalingen van de doelspecificatie. Onafhankelijke certificeringsbureaus controleren of deze vereisten worden vervuld. De […]

BETER LEVEN – 1 STER

Geplaatst op: 27 april 2016

Beter leven 1 ster zou elke snack moeten hebben voor zijn snacks

De Dierenbescherming heeft een kenmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding “Beter Leven” en 1 ster. Bij de productie is rekening gehouden met dierenwelzijn, maar nog niet zoveel als bij producten met 2 of 3 sterren. Het Beter Leven 1 ster kenmerk staat op […]

BETER LEVEN – 2 STERREN

Geplaatst op: 27 april 2016

Beterleven 2 sterren

De Dierenbescherming heeft een kenmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding ‘Beter Leven’ en 2 sterren. Bij de productie is meer rekening gehouden met dierenwelzijn dan producten met 1 ster, maar nog niet zoveel als bij 3 sterren. De kwaliteitseisen zoals de Dierenbescherming die […]

BETER LEVEN – 3 STERREN

Geplaatst op: 27 april 2016

Beter leven 3 sterren, kemper kip. gastropedia

De Dierenbescherming heeft een kenmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding ‘Beter Leven’ en 3 sterren. De dieren zijn diervriendelijk gehouden. Dit zijn vaak biologische producten. De kwaliteitseisen zoals de Dierenbescherming die heeft gesteld aan het welzijn van de dieren zijn in afspraken met […]

BIO-SIEGEL (DUITS)

Geplaatst op: 28 april 2016

Bio Siegel

Bio-Siegel is een Duits keurmerk voor biologische landbouw. De eisen zijn vergelijkbaar met die van het Nederlandse EKO-keurmerk. Ze hanteren beide de eisen in de EU-verordening voor biologische productiemethoden. De controle op producten met het Bio-Siegel vindt plaats door gecertificeerde bedrijven die daarvoor zijn aangewezen door het Duitse ministerie van landbouw.

BIOGARANTIE (BELGIE)

Geplaatst op: 28 april 2016

Biogarantie België

Biogarantie is het Belgische keurmerk voor biologische producten. Het kan voorkomen op producten die in Nederland worden verkocht. Het label voldoet aan de Europese wettelijk gestelde normen voor biologische producten en productiemethoden. Biogarantie wordt beheerd door BioForum Vlaanderen vzw en BioForum Wallonie asbl te België. De verplichtingen waaraan biologische producenten moeten voldoen liggen op Europees niveau […]

BOB – BESCHERMDE OORSPRONG BENAMING

Geplaatst op: 27 april 2016

BOB

Producten die het keurmerk van de Beschermde Oorsprongsbenaming dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), gaat een stap verder dan Beschermde Geografische Aanduiding. In totaal zijn meer dan 1000 producten in Europa beschermd vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. Ook zonder […]

BRC

Geplaatst op: 27 april 2016

De British Retail Consortium (BRC) is een inspectieprotocol gebruikt door Britse retailers en omvat eisen waaraan leveranciers moeten voldoen. De BRC vereist dat een kwaliteitssysteem aanwezig is, dat HACCP toegepast wordt en dat de omgeving, product, proces en personeel in dit systeem opgenomen zijn (Goede Hygiëne Praktijk vereisten). Het BRC-schema bestaat uit een inspection protocol en […]

BSCI

Geplaatst op: 27 april 2016

BSCI

BSCI is een initiatief van bedrijven die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden in de wereldwijde toeleveringsketen. BSCI verenigt honderden bedrijven rond één gemeenschappelijke gedragscode en ondersteunt de bedrijven bij hun inspanningen ter bevordering van een ethische toeleveringsketen. De organisatie doet dit door deelnemers een ontwikkelingsgericht stappenplan aan te bieden dat op alle sectoren en leverancierslanden […]

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 6
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact