menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Keraweb & Partners
Home » Algemeen » Keurmerken » Pagina 2

Keurmerken

Tegenwoordig staan er bijzonder veel kleine logo’s en keurmerken op het etiket. Maar wat betekenen al die logo’s nu eigenlijk Een keurmerk helpt bij het kiezen voor gezondere en meer duurzame producten. Keurmerken zijn meestal goed te herkennen aan een logo op de verpakking. Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Deze zijn per keurmerk verschillend. Er zijn keurmerken die voldoen aan eisen voor duurzaamheid, voor herkomst en kwaliteit en voor gezondheid. Een onafhankelijke partij keurt of een keurmerk voldoet aan de specifieke eisen. Wanneer dit zo is, komt het keurmerk op de verpakking te staan. Een keurmerk is een hulpmiddel voor het maken van een duurzame of gezonde keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor het milieu of dierenwelzijn.

Het kan ook aangeven dat het product is toegestaan in een bepaald voedingspatroon. Keurmerken voor eten en drinken staan meestal in de vorm van een herkenbaar logo op de verpakking. Keurmerken zijn naast een handig hulpmiddel een goede manier om fabrikanten te stimuleren gezondere en duurzamere producten te ontwikkelen. Keurmerken zijn in te delen in:

  • Duurzaamheidskeurmerken: met deze keurmerken kun je makkelijker kiezen op 3 gebieden. Namelijk op dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu. Voor specifiek dierenwelzijn is er De Boodschappenhulp Dierenwelzijn. Hiermee krijg je makkelijk inzicht in wat een keurmerk vertelt over het leven van een dier.
  • Keurmerken op basis van herkomst en kwaliteit: door deze keurmerken weet je waar een product vandaan komt en hoe het gemaakt is. Zo kan een product een keurmerk krijgen wanneer er rekening gehouden is met traditionele productiewijzen of de streekcultuur.
  • Halal en Koosjer zijn keurmerken waarbij rekening gehouden is met een bepaalde levensbeschouwing.
  • Gezondheidskeurmerken: deze keurmerken helpen je bij het maken van een gezondere keuze. Het Vinkje is hier het bekendste voorbeeld van. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij het kiezen voor producten met een bepaalde samenstelling, bijvoorbeeld zonder gluten.

Er zijn veel keurmerken in Nederland en vaak is het onduidelijk wat deze betekenen. Soms zijn ze niet te onderscheiden van reclame of van een logo die fabrikanten zelf op de verpakking zetten. Hieronder vind je een overzicht van veel betrouwbare keurmerken. De keurmerken hebben ook allemaal hun eigen pagina. Klik als je meer wilt weten op de naam van het keurmerk. Deze pagina is tot stand gekomen met behulp van het voedingscentrum, Onze dank daarvoor.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Volgende »

CERCAT

Geplaatst op: 27 april 2016

Cercat

Niet elk willekeurig product mag als ‘biologisch’ geclaimd worden. Hiervoor zijn wettelijke eisen vastgesteld, die worden gecontroleerd door de stichting Skal. Skal zelf meldt hierover: “Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Om de consument te beschermen tegen fraude houdt Skal toezicht op de naleving van deze regels. Zij doet dat door […]

CPE CONTROLE SCHARREL EI

Geplaatst op: 27 april 2016

CPE scharrelei

CPE Scharrel is een keurmerk op het gebied van dierenwelzijn, dat alleen op eieren voorkomt. Het CPE-scharrelei komt van kippen die vrij rondlopen in schuren met strooisel op de grond. De kippen hebben zitstokken, maar kunnen niet naar buiten. Voorschrift is dat er daglicht kan binnenkomen en de kippen een stofbad kunnen nemen. CPE-scharreleieren zijn […]

CPE VRIJE UITLOOPEI

Geplaatst op: 27 april 2016

CPE-vri euitloop ei

Dit keurmerk is voor eieren van kippen die meer ruimte hebben gehad om rond te lopen dan voor het keurmerk Scharreleieren nodig is. Vrije-uitloopeieren komen van kippen die niet alleen binnen scharrelen, maar ook naar buiten kunnen. Om aan het keurmerk te voldoen, moet buiten een uitloop van 4 m2 per kip beschikbaar zijn. Grasei […]

DEMETER

Geplaatst op: 27 april 2016

Demeter

De Demeter kernwaarden voor de rijke biodynamische landbouwcultuur gaan verder dan die voor biologische producten en komen tot uiting in een levende bodem, dierenwelzijn en de vitaliteit van onze producten. Er wordt gestreefd naar een kringloop van voer en mest op het eigen bedrijf, waarbij wij de strengste eisen qua meststofgebruik hanteren. Demeter boeren en […]

DOLFIJNVRIENDELIJK

Geplaatst op: 27 april 2016

Dolfijnvriendelijk

Met het logo dolfijnvriendelijk wordt aangegeven dat dolfijnen niet het slachtoffer zijn van de  tonijnvisserij. Producenten mogen zelf bepalen of zij het logo wel of niet op hun producten plaatsen. Er vindt vaak geen controle plaats door een onafhankelijke partij. Vissen op tonijn rond dolfijnen is in Europa verboden en daardoor aan banden gelegd. Het […]

EKO

Geplaatst op: 27 april 2016

Eko_Keurmerk

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van […]

ERKEND STREEKPRODUCT

Geplaatst op: 25 april 2016

Streekproducten

Het ‘Erkend Streekproduct’ is een onafhankelijk keurmerk voor streekproducten die op een maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd,met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap. Het keurmerk wordt beheerd door de Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN). SPN werkt nauw samen met een aantal regionale keurmerken of streekmerken, die werken volgens dezelfde uitgangspunten, criteria en procedures. […]

EUROPEES BIOLOGISCHE KEURMERK

Geplaatst op: 3 april 2016

Keurmerk-EU Bio

Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. Omschrijving Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het […]

EUROPEES KEURMERK BIOLOGISCHE LANDBOUW

Geplaatst op: 27 april 2016

Biologische landbouw keurkmerk

Het Europees biologisch keurmerk is ontstaan vanuit de behoefte aan één herkenbaar biologisch keurmerk voor alle Europese lidstaten. De term biologische landbouw kan in verschillende talen in het keurmerk verwerkt zijn. Producten met het Europees biologische keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met het Nederlandse EKO-keurmerk. Vanaf 1 januari 2009 is dit het enige […]

FAIR PRODUCE

Geplaatst op: 13 april 2016

Fair produce

Fair Produce is een keurmerk voor bedrijven in de paddenstoelensector die zich aantoonbaar als goed werkgever opstellen. De bedrijven worden gecontroleerd op het juiste loon en toeslagen voor bijvoorbeeld overwerk, afdracht pensioenpremie, huisvesting en inhoudingen. Controles worden gedaan door onafhankelijke inspectie instellingen. Fair Produce is een initiatief van LTO, GroentenFruit Huis, FNV en CNV Vakmensen. […]

FAIRTRADE

Geplaatst op: 18 april 2016

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.  Waarom is Fairtrade nodig? In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over […]

FAIRTRADE ORIGINAL

Geplaatst op: 27 april 2016

Fair Trade

Fair Trade Original heeft een eigen wijze van zakendoen, die leidt tot een aantrekkelijk assortiment en ontwikkelingskansen biedt aan de makers van de producten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Onze handelswijze is het resultaat van decennia lange ervaring met enerzijds kansarme producenten en anderzijds de consument die kiest voor eerlijke producten. De brug slaan tussen […]

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact