Wordt nog wel gebruikt om roomcocktails te verfraaien door het op het drankje te strooien. Andere noten waarmee cocktails wel worden gegarneerd zijn hazelnoot, walnoot en (soms) pijnboompitten.
Garneringen
Cocktails worden op drie punten beoordeeld: geur, smaak en presentatie. Bij de presentatie gaat het om het totaalbeeld. Niet alleen de kleur van het drankje speelt daarbij een rol, maar ook de manier waarop het is ‘aangekleed’, de garnering dus. Een paar belangrijke garneervoorschriften:
- Volgens een internationale afspraak moet een cocktailgarnering in principe eetbaar zijn, dat wil zeggen geschikt voor consumptie. Toch is de orchidee in de cocktailbar een veelgebruikte en uiterst decoratieve garnering. Een vaak toegepast garneermiddel zijn ook de kroonbladeren van de ananas.
- De garnering van een cocktail dient uitsluitend te bestaan uit fruit, liefst vers en goed gewassen.
- Het aantal soorten fruit in een cocktailgarnering mag niet meer dan vier of vijf bedragen.
- De garnering moet, in elk geval gedeeltelijk, verband houden met de dranken die in cocktail of longdrink zijn gebruikt. Het gebruik van garneringen in contrasterende kleuren levert vaak verrass ende resultaten op. Het getuigt van goede smaak een of meer onderdelen van de cocktail in de garnering te laten terugkeren. Als een van de smaakcomponenten aardbeienlikeur is, is het bijvoorbeeld beter in de garnering een aardbei te verwerken dan een framboos.
CHOCOLA
Chocola wordt toegepast als garnering van After Dinner Cocktails, meestal als daarin ook slagroom is verwerkt. Chocola kan op de cocktail worden geraspt, of worden verwerkt in de vorm van chocoladekrullen of -vlokken.
CITRUSFRUIT
Al dan niet in combinatie met cocktailkersen de meest gebruikte garnering in de cocktailbar. Qua prijs zeer verantwoord in het gebruik; door de eigens chappen van de schil stevig en toch soepel in de toepassing. Uitstekend te verwerken tot allerlei decoraties, vanaf schijfje tot spiraaltje. Met figuurvormpjes zijn uit de schil bovendien allerlei decoraties te […]
COCKTAILKERS
Een traditionele cocktailversiering – en eigenlijk nog altijd een van de mooiste. Aanvankelijk was de cocktailkers leverbaar in twee varianten: rood en groen, en in beide gevallen met of zonder steeltje. Tegenwoordig zijn cocktailkersen in allerlei kleuren leverbaar. Ze zijn met kleurstof behandeld en worden altijd zonder steel geleverd. De meest gangbare kleuren zijn blauw, […]
FRUIT
Tot de fruitsoorten die regelmatig als cocktailgarnering worden gebruikt behoren aardbei, abrikoos, ananas, appel, banaan, diverse bessen, carambola (stervrucht), druif, kiwi, lychee, meloen en perzik.
FRUITSPIESJES
Fruitspiesjes worden gemaakt door kleine stukjes fruit op een cocktailprikker te zetten. Ze worden zowel op als in het drankje geserveerd.
GARNITURE BELLE-HÉLÈNE
Voor klein slachtvlees: Aspergekroketten (in de vorm van platte koekjes) en plakjes truffel, afgemaakt met lichtgebonden vleesjus. Voor groot slachtvlees: Gegrilleerde champignonhoedjes, gevuld met in boter gestoofde tomate concassé; geglaceerde worteltjes, jonge doperwten en aardappelkroketten, afgemaakt met licht gebonden vleesjus.
GARNITURE BERGÈRE
Voor slachtvlees. Morieljes, gebakken plakken ham en geglac eerde uitjes.
GARNITURE BERNY
Voor haar- wild en gemarineerd slachtvlees. Tartelettes met linzen- of kastanjepuree, plakjes truffel, plakjes gekookte ossentong en pommes Berny, afgemaakt met een lichte sauce poivrade.
GARNITURE MARIE-STUART
Voor rundvlees. Tartelettes, gevuld met puree van koolraapjes en dunne plakjes gepocheerde merg.
GROENTEN EN TUINKRUIDEN
Het experimenteren met groenten als garnering voor cocktails en longdrinks kan, mits goed doordacht, tot soms aardige resultaten leiden. Wel blijft het zaak een groente te kiezen die qua kleur en smaak goed combineerbaar is met de betreffende cocktail of longdrink. Het meest voor de hand ligt het gebruik van groenten in droge cocktails (Pre […]
KOKOSRANDJE
In vaktermen wordt het aanbrengen van een kokosrandje op een cocktailglas frosting genoemd, en het effect zelf een frost. Er wordt gemalen kokos voor gebruikt. Omdat dit kokosschaafsel wat moeilijker op het glas blijft zitten als het is natgemaakt met citroen(sap), wordt vaak gebruikgemaakt van een beetje eiwit. Het eiwit gaat op een schoteltje; het […]