menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Dranken » Glossarium bar » Garneringen

Garneringen

Cocktails worden op drie punten beoordeeld: geur, smaak en presentatie. Bij de presentatie gaat het om het totaalbeeld. Niet alleen de kleur van het drankje speelt daarbij een rol, maar ook de manier waarop het is ‘aangekleed’, de garnering dus. Een paar belangrijke garneervoorschriften:

  • Volgens een internationale afspraak moet een cocktailgarnering in principe eetbaar zijn, dat wil zeggen geschikt voor consumptie. Toch is de orchidee in de cocktailbar een veelgebruikte en uiterst decoratieve garnering. Een vaak toegepast garneermiddel zijn ook de kroonbladeren van de ananas.
  • De garnering van een cocktail dient uitsluitend te bestaan uit fruit, liefst vers en goed gewassen.
  • Het aantal soorten fruit in een cocktailgarnering mag niet meer dan vier of vijf bedragen.
  • De garnering moet, in elk geval gedeeltelijk, verband houden met de dranken die in cocktail of longdrink zijn gebruikt. Het gebruik van garneringen in contrasterende kleuren levert vaak verrass ende resultaten op. Het getuigt van goede smaak een of meer onderdelen van de cocktail in de garnering te laten terugkeren. Als een van de smaakcomponenten aardbeienlikeur is, is het bijvoorbeeld beter in de garnering een aardbei te verwerken dan een framboos.
  • 1
  • 2
  • Volgende »

AMANDELSCHAAFSEL

Geplaatst op: 10 november 2015

Wordt nog wel gebruikt om roomcocktails te verfraaien door het op het drankje te strooien. Andere noten waarmee cocktails wel worden gegarneerd zijn hazelnoot, walnoot en (soms) pijnboompitten.

CHOCOLA

Geplaatst op: 10 november 2015

Chocola wordt toegepast als garnering van After Dinner Cocktails, meestal als daarin ook slagroom is verwerkt. Chocola kan op de cocktail worden geraspt, of worden verwerkt in de vorm van chocoladekrullen of -vlokken.

CITRUSFRUIT

Geplaatst op: 10 november 2015

Al dan niet in combinatie met cocktailkersen de meest gebruikte garnering in de cocktailbar. Qua prijs zeer verantwoord in het gebruik; door de eigens chappen van de schil stevig en toch soepel in de toepassing. Uitstekend te verwerken tot allerlei decoraties, vanaf schijfje tot spiraaltje. Met figuurvormpjes zijn uit de schil bovendien allerlei decoraties te […]

COCKTAILKERS

Geplaatst op: 10 november 2015

Een traditionele cocktailversiering – en eigenlijk nog altijd een van de mooiste. Aanvankelijk was de cocktailkers leverbaar in twee varianten: rood en groen, en in beide gevallen met of zonder steeltje. Tegenwoordig zijn cocktailkersen in allerlei kleuren leverbaar. Ze zijn met kleurstof behandeld en worden altijd zonder steel geleverd. De meest gangbare kleuren zijn blauw, […]

FRUIT

Geplaatst op: 10 november 2015

Tot de fruitsoorten die regelmatig als cocktailgarnering worden gebruikt behoren aardbei, abrikoos, ananas, appel, banaan, diverse bessen, carambola (stervrucht), druif, kiwi, lychee, meloen en perzik.

FRUITSPIESJES

Geplaatst op: 10 november 2015

Fruitspiesjes worden gemaakt door kleine stukjes fruit op een cocktailprikker te zetten. Ze worden zowel op als in het drankje geserveerd.

GARNITURE BELLE-HÉLÈNE

Geplaatst op: 1 december 2015

Voor klein slachtvlees: Aspergekroketten (in de vorm van platte koekjes) en plakjes truffel, afgemaakt met lichtgebonden vleesjus. Voor groot slachtvlees: Gegrilleerde champignonhoedjes, gevuld met in boter gestoofde tomate concassé; geglaceerde worteltjes, jonge doperwten en aardappelkroketten, afgemaakt met licht gebonden vleesjus.

GARNITURE BERGÈRE

Geplaatst op: 1 december 2015

Voor slachtvlees. Morieljes, gebakken plakken ham en geglac eerde uitjes.

GARNITURE BERNY

Geplaatst op: 1 december 2015

Voor haar- wild en gemarineerd slachtvlees. Tartelettes met linzen- of kastanjepuree, plakjes truffel, plakjes gekookte ossentong en pommes Berny, afgemaakt met een lichte sauce poivrade.

GARNITURE MARIE-STUART

Geplaatst op: 2 december 2015

Voor rundvlees. Tartelettes, gevuld met puree van koolraapjes en dunne plakjes gepocheerde merg.

GROENTEN EN TUINKRUIDEN

Geplaatst op: 10 november 2015

Het experimenteren met groenten als garnering voor cocktails en longdrinks kan, mits goed doordacht, tot soms aardige resultaten leiden. Wel blijft het zaak een groente te kiezen die qua kleur en smaak goed combineerbaar is met de betreffende cocktail of longdrink. Het meest voor de hand ligt het gebruik van groenten in droge cocktails (Pre […]

KOKOSRANDJE

Geplaatst op: 10 november 2015

In vaktermen wordt het aanbrengen van een kokosrandje op een cocktailglas frosting genoemd, en het effect zelf een frost. Er wordt gemalen kokos voor gebruikt. Omdat dit kokosschaafsel wat moeilijker op het glas blijft zitten als het is natgemaakt met citroen(sap), wordt vaak gebruikgemaakt van een beetje eiwit. Het eiwit gaat op een schoteltje; het […]

  • 1
  • 2
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact