Een kruidnagel is de ongeopende en gedroogde bloemknop van Syzygium aromaticum, een van oorsprong Chinese plant die later is overgebracht naar de Molukken. De tamelijk lage boom behoort tot de familie der Myrtaceae, hij heeft een rechte stam en een dichtbebladerde kroon. De naam ‘kruidnagel’ heeft te maken met de gelijkenis van het zaad met […]
Garneringen
Cocktails worden op drie punten beoordeeld: geur, smaak en presentatie. Bij de presentatie gaat het om het totaalbeeld. Niet alleen de kleur van het drankje speelt daarbij een rol, maar ook de manier waarop het is ‘aangekleed’, de garnering dus. Een paar belangrijke garneervoorschriften:
- Volgens een internationale afspraak moet een cocktailgarnering in principe eetbaar zijn, dat wil zeggen geschikt voor consumptie. Toch is de orchidee in de cocktailbar een veelgebruikte en uiterst decoratieve garnering. Een vaak toegepast garneermiddel zijn ook de kroonbladeren van de ananas.
- De garnering van een cocktail dient uitsluitend te bestaan uit fruit, liefst vers en goed gewassen.
- Het aantal soorten fruit in een cocktailgarnering mag niet meer dan vier of vijf bedragen.
- De garnering moet, in elk geval gedeeltelijk, verband houden met de dranken die in cocktail of longdrink zijn gebruikt. Het gebruik van garneringen in contrasterende kleuren levert vaak verrass ende resultaten op. Het getuigt van goede smaak een of meer onderdelen van de cocktail in de garnering te laten terugkeren. Als een van de smaakcomponenten aardbeienlikeur is, is het bijvoorbeeld beter in de garnering een aardbei te verwerken dan een framboos.
MUNT
De frisgroene blaadjes van het muntplantje zijn een onontbeerlijk ingrediënt in klassieke cocktails. Ze ogen fraai als toevoeging aan stukjes fruit en schijfjes sinaasappel of limoen.
OLIJF
Een klassiek cocktailattribuut, vooral bekend geworden door het gebruik in de koning der cocktails, de Dry Martini. Meestal wordt de klassieke, met piment gevulde olijf gebruikt. Kenners prefereren echter de grote olijf met pit. De smaak van het piment doet namelijk een beetje afbreuk aan het neutrale aroma van de Dry Martini. Als garnering voor zoete […]
ORCHIDEEËN/ANDERE BLOEMEN
Orchideeën zijn een zeer decoratieve, zij het soms vrij dure vorm van cocktailgarnering. Ze kunnen eenvoudig aan de rand van het glas worden gehangen. Ook andere bloemen zijn geschikt als garnering. Subtiel is het gebruik van rozenblaadjes in heldere cocktails. Het gebruik van bloemen in tropische cocktails is vooral gangbaar in de gebieden van oorsprong. […]
SUIKERRANDJE
Een garnering van suiker op de rand van een cocktailglas. Een klassieker onder de cocktailgarneringen.
ZILVERUITJE
Ook wel ‘cocktailuitje’ genoemd. Onmisbaar in de Gibson. Het beste zijn de Franse cocktailuitjes. Ze zijn niet zo zoetzuur als de inheemse variant en doen zelfs wat zoutig aan.
ZOUTRANDJE
Logische tegenhanger van het > suikerrandje en een onmisbaar onderdeel van de tequilacocktail Margarita.