menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Dranken » Glossarium bar » Shortdrinks

Shortdrinks

Mixdranken worden door de bartender in twee groepen verdeeld: shortdrinks en longdrinks. De groep shortdrinks wordt gevormd door een aantal mixdranken, waarvan vele klassiek van  samenstelling zijn, zoals Crusta, Flip en Zoom,  maar in de moderne mixcultuur wat naar de achtergrond zijn verdrongen. Naast de bekendste shortdrink, de cocktail, bestaat de groep shortdrinks uit mixdranken als Bowl, Cobbler, Crusta, Cup, Julep, Flip, Frappé, Mist, Pick-me-Up, Pousse Café, Shake, Shooter, Smash, Sour en Zoom. Het specifieke verschil tussen short- en longdrinks is een kwestie van samenstelling en volume, en slechts zelden van bereidingswijze. Zo wordt in shortdrinks slechts bij hoge uitzondering gebruikgemaakt van een ingrediënt als frisdrank, en wordt doorgaans gewerkt met glaswerk van een klein(er) formaat. Binnen de mixcultuur bij shortdrinks worden verder verfijnde en subtiele vormen van garnering toegepast. Bij het garneren van longdrinks geeft de bartender over het algemeen zijn creativiteit en inspiratie wat meer de vrije hand. De meeste shortdrinks komen uit de klassieke barcultuur en hebben daardoor over het algemeen een wat praktischer en zakelijker uitstraling.

  • 1
  • 2
  • Volgende »

BOWL

Geplaatst op: 10 november 2015

Een mengsel van wijn of champagne (basisdrank), likeur en vers fruit, vergelijkbaar met de Spaanse sangria. Wordt geprepareerd in een glazen bowlschaal en geserveerd in glazen kopjes. Moselle Bowl: Een mix van cognac, Grand Marnier, moezelwijn, aard beien, (verse) ananas en suiker.  Informatie over MIXOLOGIE 

COBBLER

Geplaatst op: 10 november 2015

Klassieke mixdrank van een distillaat, een likeur en een siroop (grenadine), geserveerd in een wijnglas dat voor de helft gevuld is met fijngemalen ijs. Op en rond het ijs wordt vóór het inschenken een garnering aangebracht van stukjes fruit. Geschikt voor het versieren van een cobbler zijn ananas, kers, mirabelle, stukjes perzik of abrikoos (meestal […]

Cocktails

Geplaatst op: 10 november 2015

Van de shortdrinks vormen de cocktails de grootste en bekendste categorie. Cocktails bestaan doorgaans uit een basisdrank waaraan een of twee likeursoorten (eventueel in combinatie met een aperitief), een of twee vruchtensappen en vaak ook een limonadesiroop zijn toegevoegd. Afhankelijk van het type kunnen ook slagroom of vers fruit bestanddeel van een cocktail zijn.  Informatie over MIXOLOGIE 

Cocktails zijn onder te verdelen in drie groepen:

Geplaatst op: 10 november 2015

1. Pre Dinner Cocktails, ook wel aperitiefcocktails genoemd. Ze worden vóór het eten gedronken en hebben een uitgesproken droog karakter. Het gebruik van likeuren en siropen in deze categorie dient achterwege te blijven of tot een minimum te worden beperkt. Ook de garnering van pre dinner cocktails mag niet te zoet zijn. Het gebruik van […]

CRUSTA

Geplaatst op: 10 november 2015

Bij een crusta wordt de binnenkant van het glas bekleed met de schil van een citroen of sinaasappel. Het (ballonvormige) wijnglas wordt voorzien van suikerrand. Brandy crusta: brandy, maraschino, Angostura bitters, citroensap en suikersiroop shaken, inschenken en garneren met een cocktailkers.  Informatie over MIXOLOGIE 

CUP

Geplaatst op: 10 november 2015

Als > bowl, alleen wordt het verse fruit vervangen door vruchtensap. Bekende toevoegingen zijn wijn, ginger ale, limonade en sodawater. De garnering kan bestaan uit vruchtenschilletjes of komkommerschijfjes; de drank wordt geserveerd in een karaf. Pimm’s No. 1 Cup: Pimm’s No. 1 en een updrank direct in het glas mixen (builden) en garneren met een […]

FLIP

Geplaatst op: 10 november 2015

Mix van een basisdrank (brandy, madera, port, sherry) met eidooier en suiker. Wordt geserveerd in een sourglas. Port Flip: rode port, suikersiroop en eidooier shaken en garneren met nootmuskaat.  Informatie over MIXOLOGIE 

FRAPPÉ

Geplaatst op: 10 november 2015

Likeur (Grand Marnier, groene crème de menthe, Parfait amour), met twee korte rietjes geserveerd in een cocktailglas dat gevuld is met crushed ijs.  Informatie over MIXOLOGIE 

JULEP

Geplaatst op: 10 november 2015

Klassieke mix van een basisdrank (distillaat) met suikersiroop en gekneusde verse munt. De drank wordt even in de vriezer gezet en daarna geserveerd. Mint Julep: Bourbon, suikersiroop en munt direct mengen in het glas (builden).  Informatie over MIXOLOGIE 

MIXOLOGIE

Geplaatst op: 15 januari 2016

Cocktails en andere gemengde dranken kunnen op verschillende manieren worden bereid. De bekendste methode is die met de shaker. Het shaken heeft tot doel de ingrediënten met krachtige bewegingen over ijsblokjes te schudden waardoor er een homogeen en ijskoud mengsel ontstaat – een absolute vereiste voor een perfecte cocktail. Van de shaker wordt uitsluitend gebruikgemaakt […]

PICK-ME-UP

Geplaatst op: 10 november 2015

‘Anti-katerdrankje’. Veelgebruikte ingrediënten zijn wodka, (kruiden)likeuren, bouillon, eidooier, groentensap, tomatenketchup, Maggi, Tabasco, tomatensap, (tuin)kruiden, Worcestersauce en zout. Prairie Oyster: Eidooier, tomatenketchup, olijfolie, peper, Tabasco, Worcestersauce en zout.  Informatie over MIXOLOGIE 

POUSSE CAFÉ

Geplaatst op: 10 november 2015

Een origineel uitgevoerde want opvallend ‘gestreepte’ mix, in bartermen aangeduid als Rainbow. Pousse Café’s bestaan voornamelijk uit likeuren, soms met toevoeging van een siroop of, incidenteel, een distillaat. De ingrediënten worden zodanig ingeschonken, dat ze – door het verschil in soortelijk gewicht – op elkaar blijven ‘drijven’ en zich niet meteen met elkaar vermengen. Het […]

  • 1
  • 2
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact