Een mengsel van wijn of champagne (basisdrank), likeur en vers fruit, vergelijkbaar met de Spaanse sangria. Wordt geprepareerd in een glazen bowlschaal en geserveerd in glazen kopjes. Moselle Bowl: Een mix van cognac, Grand Marnier, moezelwijn, aard beien, (verse) ananas en suiker. Informatie over MIXOLOGIE
Shortdrinks
Mixdranken worden door de bartender in twee groepen verdeeld: shortdrinks en longdrinks. De groep shortdrinks wordt gevormd door een aantal mixdranken, waarvan vele klassiek van samenstelling zijn, zoals Crusta, Flip en Zoom, maar in de moderne mixcultuur wat naar de achtergrond zijn verdrongen. Naast de bekendste shortdrink, de cocktail, bestaat de groep shortdrinks uit mixdranken als Bowl, Cobbler, Crusta, Cup, Julep, Flip, Frappé, Mist, Pick-me-Up, Pousse Café, Shake, Shooter, Smash, Sour en Zoom. Het specifieke verschil tussen short- en longdrinks is een kwestie van samenstelling en volume, en slechts zelden van bereidingswijze. Zo wordt in shortdrinks slechts bij hoge uitzondering gebruikgemaakt van een ingrediënt als frisdrank, en wordt doorgaans gewerkt met glaswerk van een klein(er) formaat. Binnen de mixcultuur bij shortdrinks worden verder verfijnde en subtiele vormen van garnering toegepast. Bij het garneren van longdrinks geeft de bartender over het algemeen zijn creativiteit en inspiratie wat meer de vrije hand. De meeste shortdrinks komen uit de klassieke barcultuur en hebben daardoor over het algemeen een wat praktischer en zakelijker uitstraling.
COBBLER
Klassieke mixdrank van een distillaat, een likeur en een siroop (grenadine), geserveerd in een wijnglas dat voor de helft gevuld is met fijngemalen ijs. Op en rond het ijs wordt vóór het inschenken een garnering aangebracht van stukjes fruit. Geschikt voor het versieren van een cobbler zijn ananas, kers, mirabelle, stukjes perzik of abrikoos (meestal […]
Cocktails
Van de shortdrinks vormen de cocktails de grootste en bekendste categorie. Cocktails bestaan doorgaans uit een basisdrank waaraan een of twee likeursoorten (eventueel in combinatie met een aperitief), een of twee vruchtensappen en vaak ook een limonadesiroop zijn toegevoegd. Afhankelijk van het type kunnen ook slagroom of vers fruit bestanddeel van een cocktail zijn. Informatie over MIXOLOGIE
Cocktails zijn onder te verdelen in drie groepen:
1. Pre Dinner Cocktails, ook wel aperitiefcocktails genoemd. Ze worden vóór het eten gedronken en hebben een uitgesproken droog karakter. Het gebruik van likeuren en siropen in deze categorie dient achterwege te blijven of tot een minimum te worden beperkt. Ook de garnering van pre dinner cocktails mag niet te zoet zijn. Het gebruik van […]
CRUSTA
Bij een crusta wordt de binnenkant van het glas bekleed met de schil van een citroen of sinaasappel. Het (ballonvormige) wijnglas wordt voorzien van suikerrand. Brandy crusta: brandy, maraschino, Angostura bitters, citroensap en suikersiroop shaken, inschenken en garneren met een cocktailkers. Informatie over MIXOLOGIE
CUP
Als > bowl, alleen wordt het verse fruit vervangen door vruchtensap. Bekende toevoegingen zijn wijn, ginger ale, limonade en sodawater. De garnering kan bestaan uit vruchtenschilletjes of komkommerschijfjes; de drank wordt geserveerd in een karaf. Pimm’s No. 1 Cup: Pimm’s No. 1 en een updrank direct in het glas mixen (builden) en garneren met een […]
FLIP
Mix van een basisdrank (brandy, madera, port, sherry) met eidooier en suiker. Wordt geserveerd in een sourglas. Port Flip: rode port, suikersiroop en eidooier shaken en garneren met nootmuskaat. Informatie over MIXOLOGIE
FRAPPÉ
Likeur (Grand Marnier, groene crème de menthe, Parfait amour), met twee korte rietjes geserveerd in een cocktailglas dat gevuld is met crushed ijs. Informatie over MIXOLOGIE
JULEP
Klassieke mix van een basisdrank (distillaat) met suikersiroop en gekneusde verse munt. De drank wordt even in de vriezer gezet en daarna geserveerd. Mint Julep: Bourbon, suikersiroop en munt direct mengen in het glas (builden). Informatie over MIXOLOGIE
MIXOLOGIE
Cocktails en andere gemengde dranken kunnen op verschillende manieren worden bereid. De bekendste methode is die met de shaker. Het shaken heeft tot doel de ingrediënten met krachtige bewegingen over ijsblokjes te schudden waardoor er een homogeen en ijskoud mengsel ontstaat – een absolute vereiste voor een perfecte cocktail. Van de shaker wordt uitsluitend gebruikgemaakt […]
PICK-ME-UP
‘Anti-katerdrankje’. Veelgebruikte ingrediënten zijn wodka, (kruiden)likeuren, bouillon, eidooier, groentensap, tomatenketchup, Maggi, Tabasco, tomatensap, (tuin)kruiden, Worcestersauce en zout. Prairie Oyster: Eidooier, tomatenketchup, olijfolie, peper, Tabasco, Worcestersauce en zout. Informatie over MIXOLOGIE
POUSSE CAFÉ
Een origineel uitgevoerde want opvallend ‘gestreepte’ mix, in bartermen aangeduid als Rainbow. Pousse Café’s bestaan voornamelijk uit likeuren, soms met toevoeging van een siroop of, incidenteel, een distillaat. De ingrediënten worden zodanig ingeschonken, dat ze – door het verschil in soortelijk gewicht – op elkaar blijven ‘drijven’ en zich niet meteen met elkaar vermengen. Het […]