Er zijn heel veel verhalen over de geschiedenis van het gerecht te vinden. We vragen een man genaamd Arrigo voor meer duidelijkheid: “Het was 1950 en heel Venetië hing vol met en rode en witte banners ter ere van de tentoonstelling van de schilder Vittore Carpaccio. Rood en wit waren de kleuren waar deze schilder bekend […]
Culinaire Saisonnier is een magazine waar kersvers koken, respect voor de seizoenen en aandacht voor de grondstoffen uit de eigen regio, zie hier de factoren die bij Les Amis Saisonnier belangrijk zijn. Chefs die zich volledig in deze filosofie kunnen vinden, worden automatisch vrienden van elkaar. Doordat de Amis uit twee landen elkaar regelmatig ontmoeten, is een kruisbestuiving tussen kookculturen ontstaan die een nieuw licht werpt op de gastronomie. Hierbij lees u verhalen uit de oude doos van Culinaire Saisonnier.
De wieg van sansai – berggroenten
Sansai is Japans voor groenten uit de bergen, en steeds populairder in zowel provincie als stad, in simpele ramenwinkels als ook vijfsterrenrestaurants. In het dorp Nishikawa, weggestopt tussen het heuvelachtige landschap van Yamagata, bevindt zich een ryokan waar dit soort groenten de basis leggen voor een culinaire ervaring die de tongen in heel Japan losmaken. […]
Disfrutar
Een van de meest iconische restaurants ooit was elBulli van de Spaanse chef Ferran Adrià. Oriol Castro, Mateu Casañas en Eduard Xatruch stonden respectievelijk 18, 17 en 16 jaar aan de zijde van de mythische chef. Nadat in elBulli de deuren definitief dichtgingen, besloten ze hun lot aan elkaar te verbinden en samen in een […]
Floris Van Der Veken houdt erfenis Hof van Cleve in ere
Hoe een jonge chef de erfenis van een Belgisch instituut in ere houdt en vernieuwt. Floris Van Der Veken culinaire weg begon al vroeg, opgegroeid in een echte horecafamilie in het Belgische Gent. Zijn vader had een cateringbedrijf, dus de jonge Floris was van jongs af aan vertrouwd met de wereld van gastronomie en gastvrijheid. […]
Mexico een bron van inspiratie
Chef-kok Jorge Vallejo haalt zijn inspiratie uit één van ‘s werelds meest verrijkende bronnen. Tussen de 2 oceanen, zeeën, baaien en biodiverse landecosystemen vindt hij de beste ‘
Roemer, een vat vol ideeën
Twéé jaar geleden trad ’Glazen Kalf’ winnaar – Glenn van Limbeek – toe tot onze club Ami Saisonnier. Roemer bestaat ondertussen 2,5 jaar, de omgeving is nog steeds volop in aanbouw en de woonwijk blijft doorgroeien. Nieuwsgierig als we zijn zoeken we hem terug op. We kennen Glenn als een bescheiden chef die op zijn […]
Warme kaas voor een koude avond
Een kaas die door Kelten en Romeinen, Germanen en moderne Helvetiërs wordt gemaakt, die wereldwijd wordt gegratineerd en verwerkt in de heerlijkste fondues: Gruyère en zijn Zwitserse broertjes en zusjes is in al zijn zwaarwichtige rondheid een bergkaas om van te smullen. Tijd om die berg eens op te gaan. De weg omhoog is een […]
Zoete verleiding van Carlo Midiri
In Noordwijk dompelen we ons onder in zoete lekkernijen en gaan in gesprek met de gepassioneerde patissier Carlo Midiri die zich reeds 22 jaar de trotse eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis mag noemen. Even terug in de geschiedenis; in 1946 openden Herman Vis en Plony van Haasteren een banketbakkerswinkel in Noordwijk-Binnen. Na enige […]
