Op zwarte bessen getrokken > jenever. Soms worden de zwarte bessen (cassis) vermengd met frambozen.
- 1
- 2
- 3
- …
- 127
- Volgende »
AANLOOP
Het troebele filtraat dat uit de klaringskuip komt en voorafgaat aan de hoofdwort.
AANSTELLEN
Gist toevoegen aan de wort die naar de gistkelder gaat.
AANZETWORDT
Wort na het koelen van de gekookte wort noemen ze aanzetwordt. Aan deze wort wordt gist (aanzetgist) toegevoegd om te vergisten tot ‘bier’.
ABDIJBIER
Algemene naam voor bieren die uit een klooster (zouden) stammen. De meeste abdijbieren hebben echter nooit de binnenkant van een abdij gezien.
ABRICOTINE (F)
Amberkleurige Franse likeur, gemaakt van > brandewijn die getrokken is op abrikozen.
ABSINT
Lichtgroene, sterke aperitieflikeur uit op kruiden getrokken brandewijn. De kruiden zijn hoofdzakelijk anijs en alsem. In vele landen is de echte absint verboden omdat hij schadelijk is voor het zenuwgestel. Hij is vaak vervangen door niet-giftige anijsdrankjes, zoals anisette en pastis. Bekende handelsmerken van zulke producten zijn Pernod en Ricard. Absint en vervangers worden meestal […]
ACCIJNS
Verbruiksbelasting op levens- en genotmiddelen. Buiten de BTW van 21 procent int de Nederlandse overheid bijvoorbeeld op elke fles jenever circa 5,5 euro.
ACETO BALSAMICO
Letterlijk ‘gebalsemd zuur’. Een in culinaire kringen zeer geliefde Italiaanse > wijnazijn. De donkerbruine kleur en de intense smaak zijn te danken aan het jarenlange rijpen in houten vaten, de botti. Het geheim van het fluwelige agro-dolce (zoet-zure) aroma zit in de rijping op hout. Hoe ouder het vat, hoe rijker en geconcentreerder het aroma […]
ADONIS
Droge sherry, droge vermout, orange bitters (stir)
ADVOCAAT
Advocaat is een smeuïge, met eigeel gebonden drank op basis van brandewijn met suiker en vanille. Etymologen nemen aan dat de naam is afgeleid van de kleur van de tropische avocado-vrucht. Dikke advocaat wordt gelepeld, dunne gedronken. Advocaat: Een korte geschiedenis. De drank werd vrijwel zeker als eerst gemaakt met brandewijn, alcohol gestookt uit wijn. Dit maakt deze […]
AFRUIMEN
De eestvloer zuiveren van uit(af) geëeste mout.
- 1
- 2
- 3
- …
- 127
- Volgende »