Advocaat is een smeuïge, met eigeel gebonden drank op basis van brandewijn met suiker en vanille. Etymologen nemen aan dat de naam is afgeleid van de kleur van de tropische avocado-vrucht. Dikke advocaat wordt gelepeld, dunne gedronken.
Advocaat: Een korte geschiedenis. De drank werd vrijwel zeker als eerst gemaakt met brandewijn, alcohol gestookt uit wijn. Dit maakt deze Oost-Europese drank familie van de Gogol-Mogol (Russisch) of de Gogle-mogle (Jiddish). Later werden ook andere alcoholische dranken gebruikt, zoals wodka of jenever. Advocaat is mogelijk via de Joodse bevolking in Nederland terecht kwam.
Een rauw ei geklopt met wat suiker of honing en een beetje rum was het ideale middel om de stem te smeren, zo excuseerde de rabbijn zich voor het gebruik ervan op sabbat.Maar het advocaatje, lekker dik uit een borrelglaasje gelepeld, liefst nog met een toefje slagroom er op, is ook familie van de Duitse eierpunsch en de Engelse eggnog.
In Nederland werd een variant op deze dranken gedronken bij de geboorte van een kind. Uit Venezuela komt de Ponche Crema, alweer een drank uit eieren en rum. In Nederland is men er sterk van overtuigd dat onze advocaat iets te maken zou hebben met een avocadodrankje uit de Caraïben. Als dat al waar is, dan zal dat de Ponche Crema zijn geweest. De naam advocaat, echter, die is tot heden niet verklaard.
VOORJAAR
Advocaat hoort bij het voorjaar. In de lange vastentijd verzamelde men de eieren. Die mochten niet tot Pasen worden gegeten. Wel werden er vasteneieren gemaakt van amandelmelk en vanille, die niet van echte eieren te onderscheiden waren. Deze eieren waren zo goed nagemaakt, dat als je er wat eidooier en brandewijn bij deed, het drankje naar advocaat smaakte. Dit was dus een goede manier om het overschot van eieren te verwerken. De ontstane drank was natuurlijk heerlijk. (Tekst Felix Wilbrink, gepubliceerd https://www.rijksmuseum.nl)