Over het woord “aangenaam” in de wereld van wijn wordt gezegd van een soepele en plezierige wijn die vlot weg drinkt. In het Frans spreekt men vaak van ‘coulant’, vlot en lopend.
AARDS
Geur- en smaakindruk die door de bodem van de wijngaard wordt beïnvloed > goût de terroir
ABBOCCATO (I)
Aanduiding voor een Italiaanse halfzoete wijn. Letterlijk betekenis: wijn die ‘de mond vult’.
ABFÜLLUNG (D)
Vaak gebruikt in |> Original-Abfüllung; door de producent op het wijngoed zelf gebotteld.
ABOCADO
(S) Aanduiding voor een Spaanse halfdroge wijn. AC Verkorte weergave van > appellation d’origine contrôlée
ACERBE
Noemt men een wrange, bittere wijn.
ACETIC FERMENTATION (GB)
Azijnsteek
ACIDITEIT
Wanneer niet overdreven draagt aciditeit bij om de wijn evenwichtig te maken, fris en pittig. Wanneer de aciditeit echter te hoog is, wordt de wijn zuur, groen en bijtend van karakter. Maar wanneer er aan de andere kant niet genoeg aciditeit aanwezig is, wordt de wijn saai en dof. Aciditeit is grotendeels te wijten aan […]
ADER
Het kanaal waardoor er een sapstroom naar het wijnblad gaat.
AFDRONK
De smaakindruk die in de mond achterblijft nadat de wijn is uitgespuugd of doorgeslikt. De intensiteit is per wijn wisselend. afhevelen Wijn van het ene vat naar het andere hevelen, waarbij het bezinksel in het eerste vat achterblijft.
AGIORGITIKO
Agiorgitiko is een boeiende druivensoort die de zintuigen met elegantie, frisheid en intensiteit van aroma’s en smaken streelt. Het is een rode druivensoort en wordt vaak aangeduid als “multidynamic”, omdat het in staat is het produceren van een breed scala aan stijlen, van verfrissende roséwijnen geconcentreerde zoete wijnen is. Echter, de meest voorkomende uitingen zijn […]
AGRICOLA VITIVINICOLA (I)
Wijndomein in Italië
