menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Bediening
  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 30
  • Volgende »

AANBIEDEN MENU

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Geef alle gasten een geopende menukaart. Meld meteen welke gerechten niet meer verkrijgbaar zijn en welke specialiteiten er eventueel zijn. Vraag wie de wijnkeuze maakt en overhandig slechts één wijnkaart: aan de gastheer of -vrouw. Geef gasten de tijd hun keuze te maken. Dring nooit iets op

AANBIEDEN REKENING

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Maak de rekening zeer zorgvuldig op; een niet correcte rekening beïnvloedt het oordeel van de gast. Geef de rekening aan de gastheer/vrouw en zorg dan dat de overige gasten niet kunnen meekijken.

AANDACHT VRAGEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Op een bescheiden manier aandacht vragen voor een tafelspeech kan door zachtjes tegen een glas te tikken. In kleine gezelschappen kan de spreker gewoon blijven zitten; in andere gevallen is het gebruikelijk dat hij gaat staan.

AANSPREKEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Mannelijk restaurantpersoneel wordt aangesproken met ‘ober’ of ‘meneer’. Tegen een jonge serveerster kan ‘juffrouw’ worden gezegd. Is de serveerster ouder dan behoort zij met ‘mevrouw’ te worden aangesproken.

AANSTOTEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Probeer onbeheerste bewegingen aan tafel te voorkomen. Anders zal uw buurvrouw of buurman er (letterlijk) aanstoot aan nemen.

AANVANG DINER

Geplaatst op: 27 oktober 2015

De eerste vijf minuten van een diner zijn van groot belang. Een dan gemaakte fout kan moeilijk worden rechtgezet. Aan de eerste opvang van de gasten zal daarom extra aandacht moeten worden besteed. Ook de laatste minuten zijn belangrijk omdat die, net als het begin, het langst in het gehuegen blijven hangen.

AANWEZIGHEID

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Als het gaat om een formeel diner zonder aperitief dienen de gasten exact op de aangegeven tijd te verschijnen. Alleen bij een diner dansant kunnen ze iets later komen, maar wel binnen een half uur na de aanvang.

AARDAPPEL, GEPOFTE

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Een aardappel die in schil en aluminium is gepoft, kan worden voorzien van een zogeheten kruissnede. Vanaf dat kruispunt kan de dunne schil met mes en vork worden verwijderd. Doe in de opening boter, kruidenboter of zure room

AARDAPPELEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Snijd gekookte aardappelen niet met een mes, maar verdeel ze met de vork in handzame partjes. Prik gebakken of gefrituurde aardappelen aan de vork; zijn ze te hard, ‘schep’ ze dan op met de vork.

AFKORTINGEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Bij bestellingen, resp. in het Nederlands, Frans en Engels. Dozijn: dz./dz./dz. Saus: sc./ sce./sc. Couverts: cts./cts./cts. Tafel: T./T./T. Kamer: K./Ch./R.

AFREKENEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Gasten in gezelschap, die apart willen afrekenen, staan in hun recht. De ober mag daar niet moeilijk over doen. Een ervaren ober zal zich bovendien realiseren dat deze wijze van betalen doorgaans meer fooi oplevert!

AFREKENEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

De gastheer/-vrouw moet weten welke betaalwijzen geaccepteerd worden: contant, bankcheque, eurocheque, pinpas, creditcard (welke).

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 30
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact