Geef alle gasten een geopende menukaart. Meld meteen welke gerechten niet meer verkrijgbaar zijn en welke specialiteiten er eventueel zijn. Vraag wie de wijnkeuze maakt en overhandig slechts één wijnkaart: aan de gastheer of -vrouw. Geef gasten de tijd hun keuze te maken. Dring nooit iets op
- 1
- 2
- 3
- …
- 30
- Volgende »
AANBIEDEN REKENING
Maak de rekening zeer zorgvuldig op; een niet correcte rekening beïnvloedt het oordeel van de gast. Geef de rekening aan de gastheer/vrouw en zorg dan dat de overige gasten niet kunnen meekijken.
AANDACHT VRAGEN
Op een bescheiden manier aandacht vragen voor een tafelspeech kan door zachtjes tegen een glas te tikken. In kleine gezelschappen kan de spreker gewoon blijven zitten; in andere gevallen is het gebruikelijk dat hij gaat staan.
AANSPREKEN
Mannelijk restaurantpersoneel wordt aangesproken met ‘ober’ of ‘meneer’. Tegen een jonge serveerster kan ‘juffrouw’ worden gezegd. Is de serveerster ouder dan behoort zij met ‘mevrouw’ te worden aangesproken.
AANSTOTEN
Probeer onbeheerste bewegingen aan tafel te voorkomen. Anders zal uw buurvrouw of buurman er (letterlijk) aanstoot aan nemen.
AANVANG DINER
De eerste vijf minuten van een diner zijn van groot belang. Een dan gemaakte fout kan moeilijk worden rechtgezet. Aan de eerste opvang van de gasten zal daarom extra aandacht moeten worden besteed. Ook de laatste minuten zijn belangrijk omdat die, net als het begin, het langst in het gehuegen blijven hangen.
AANWEZIGHEID
Als het gaat om een formeel diner zonder aperitief dienen de gasten exact op de aangegeven tijd te verschijnen. Alleen bij een diner dansant kunnen ze iets later komen, maar wel binnen een half uur na de aanvang.
AARDAPPEL, GEPOFTE
Een aardappel die in schil en aluminium is gepoft, kan worden voorzien van een zogeheten kruissnede. Vanaf dat kruispunt kan de dunne schil met mes en vork worden verwijderd. Doe in de opening boter, kruidenboter of zure room
AARDAPPELEN
Snijd gekookte aardappelen niet met een mes, maar verdeel ze met de vork in handzame partjes. Prik gebakken of gefrituurde aardappelen aan de vork; zijn ze te hard, ‘schep’ ze dan op met de vork.
AFKORTINGEN
Bij bestellingen, resp. in het Nederlands, Frans en Engels. Dozijn: dz./dz./dz. Saus: sc./ sce./sc. Couverts: cts./cts./cts. Tafel: T./T./T. Kamer: K./Ch./R.
AFREKENEN
Gasten in gezelschap, die apart willen afrekenen, staan in hun recht. De ober mag daar niet moeilijk over doen. Een ervaren ober zal zich bovendien realiseren dat deze wijze van betalen doorgaans meer fooi oplevert!
AFREKENEN
De gastheer/-vrouw moet weten welke betaalwijzen geaccepteerd worden: contant, bankcheque, eurocheque, pinpas, creditcard (welke).

- 1
- 2
- 3
- …
- 30
- Volgende »