menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Classificaties

Classificaties

In de hele wereld zijn reglementen opgesteld om de kwaliteit en authenticiteit van eigen wijnen te bewaren. Dat zijn de wijnwetgevingen zoals die, wat Frankrijk betreft, in de appellation d’origine contrôlée zijn vastgelegd. Daarnaast gingen wijndistricten over tot het introduceren van lokale classificaties, geconcipieerd naar essentiële criteria. Toonaangevend werd de in 1855 geïntroduceerde classificatie van de rode wijnen van Médoc. Daarna gingen ook Bordeauxdistricten als Sauternes, Graves en Saint-Emilion over tot het classificeren. Natuurlijk hebben andere streken in Frankrijk ook classificaties net als overige wijnlanden in de wereld. Ook deze classificatie worden of gaan hier vermeld worden.

  • 1
  • 2
  • Volgende »

APPELLATION D`ORIGINE PROTÉGÉE

Geplaatst op: 8 maart 2017

Appellation d’origine protégée, Gastropedia

AOP : Appellation d’origine protégée (beschermde oorsprongsbenaming) De wijn wordt geproduceerd in een afgebakend wijngebied dat, samen met de natuurlijke invloeden en die van de mens, de kwaliteit en eigenschappen van de wijn bepaalt. Er is een dossier opgesteld waarin de productieomstandigheden worden beschreven.

AUSTRALISCHE WIJN ETIKETEN

Geplaatst op: 8 maart 2017

Australische wijn etiket, Gastropedia

Australische wijn etiketten zijn zeer specifiek in termen van de verstrekte informatie. Net als hun collega’s in andere Nieuwe Wereld wijnlanden, worden de wijnen niet geclassificeerd volgens de kwaliteit, waardoor de labels makkelijker te begrijpen. Hieronder is een typisch Australische wijn label. Voor uitgebreide informatie over Australische wijn regio’s en hun wijnen. De verplichte informatie over […]

BOB WIJNEN VAN GRIEKENLAND

Geplaatst op: 27 november 2016

BOB Wijnen van Griekenland ( “Beschermde Oorsprongsbenaming”) omvatten de Griekse wijn categorie “Oorsprongsbenaming Wines” (AOQS en AOC). De gebieden waar AOQS wijnen worden geproduceerd – “oorsprongsbenaming van superieure kwaliteit” (een deel van de BOB Wijnen van Griekenland ) zijn in wezen de historische wijnbouw en wijnbouw gebieden van Griekenland. In die gebieden, zijn wijnbouw zones […]

BOURGOGNE GRAND CRUS

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Bourgogne

In de Bourgogne is de hoogste classificatie grand cru. Premier cru is de daarop volgende, mindere classificatie. Bij de officiële classificatie in de Bourgogne in 1861 door het Agricultureel Comité van Beaune is de indeling in het invloedrijke werk History and Statistics of the Côte-d’Or van DrJean Lavallé uit 1855 vrijwel ongewijzigd overgenomen. De indeling […]

CATEGORIEËN VAN GRIEKSE WIJNEN

Geplaatst op: 27 november 2016

In alle wijnbouw landen van Europa zijn wijn categorieën op basis van de logica van de plaats van de wijnen ‘van herkomst (benaming van oorsprong). Talrijk zijn de landen die in de loop van de 20 ste eeuw dit classificatiesysteem, elk de bijbehorende wetgeving vormgeven van wijn, een praktijk die, over het algemeen voor nu, […]

CHAMPAGNE GRAND CRUS

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Champagne

Wanneer de Échelle des Crus voor het eerst werd opgericht, 12 dorpen ontvangen Grand Cru-status. In 1985 werd dat aantal uitgebreid tot 17 met de promotie van de vijf dorpen (Chouilly, Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry en Verzy). Minder dan 9% van de geplante wijngaard land in de Champagne hebben een 100% ontvangen grand cru rating. Al […]

Classificatie uit 1855 van de rode wijnen van Médoc

Geplaatst op: 25 januari 2016

Ter gelegenheid van de Wereld tentoonstelling van 1855, in Parijs, werden in Médoc de belangrijkste wijnen geklasseerd naar Grands Crus Classés. De criteria die daarbij golden, waren de marktprijzen die gedurende een langere periode voor de geselecteerde wijnen golden, de reputatie van de wijnen en de bodemgesteldheid van de châteaux. Deze roemruchte indeling is sindsdien […]

Classificatie uit 1855 van de witte wijnen van Sauternes

Geplaatst op: 25 januari 2016

Eveneens ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1855 werd ook een officiële rangorde voor de witte, zoete wijnen van Sauternes en Barsac vastgesteld en wettelijk bekrachtigd. Op die lijst neemt Château d’Yquem een unieke plaats in als enige Grand Premier Cru Classé. Ook deze lijst is sinds 1855 niet meer gewijzigd en geldt tot op […]

Classificatie uit 1959 van de rode en witte wijnen van Graves

Geplaatst op: 25 januari 2016

De Crus Classés des Graves werden in 1959 vastgesteld op initiatief van de producenten zelf. De rode en witte zijn apart geclassificeerd, omdat niet alle chateaux rode én witte wijnen van grands-crusniveau maken. Het aantal geselecteerde chateaux bedraagt 16; alle liggen in PessacLéognan. Château Haut-Brion valt zowel onder deze classificatie als onder die van de […]

Classificatie uit 1996 van de wijnen van Saint-Emilion

Geplaatst op: 26 januari 2016

Ook de wijnen van Saint-Emilion zijn betrekkelijk kort geleden geclassificeerd. De eerste lijst, in 1955 opgesteld, werd in 1958 officieel bekrachtigd en herzien in 1969, 1986 en 1996. In principe zal elk decennium een revisie van deze classificatie plaatsvinden. De hiërarchie wordt aangevoerd door 13 Premiers Grands Crus Classés, waarvan de châteaux Ausone en Cheval […]

ELZAS AOC SINDS 1962

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Elzas

Alsace: AOC sinds 1962. Basisappellation voor de hele regio. Naast de naam van het druivenras kan ook de naam van een gemeente (11 gemeentes) of een wijngaard vermeld worden op het etiket. Deze laatste is dan niet geklasseerd, maar brengt wel vaak wijnen voort met een eigen karakter. Alsace vertegenwoordigt momenteel 74% van de totale […]

INDICATION GÉOGRAPHIQUE PROTÉGEE (IGP)

Geplaatst op: 8 maart 2017

Indication géographique protégée, Gastropedia

IGP: Indication géographique protégée (beschermde geografische aanduiding) De wijnen met de aanduiding IGP werden vroeger aangeduid met de naam Vins de pays (landwijnen). Ze worden geproduceerd op een gebied dat hen een bepaalde kwaliteit, reputatie of andere kenmerken verleent. De productieomstandigheden worden beschreven in een dossier. Op de wijnflessen kunnen één of meerdere druivenrassen worden vermeld.

  • 1
  • 2
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact