menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Bediening » Etiquette

Etiquette

Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 12
  • Volgende »

AANDACHT VRAGEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Op een bescheiden manier aandacht vragen voor een tafelspeech kan door zachtjes tegen een glas te tikken. In kleine gezelschappen kan de spreker gewoon blijven zitten; in andere gevallen is het gebruikelijk dat hij gaat staan.

AANSPREKEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Mannelijk restaurantpersoneel wordt aangesproken met ‘ober’ of ‘meneer’. Tegen een jonge serveerster kan ‘juffrouw’ worden gezegd. Is de serveerster ouder dan behoort zij met ‘mevrouw’ te worden aangesproken.

AANSTOTEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Probeer onbeheerste bewegingen aan tafel te voorkomen. Anders zal uw buurvrouw of buurman er (letterlijk) aanstoot aan nemen.

AANVANG DINER

Geplaatst op: 27 oktober 2015

De eerste vijf minuten van een diner zijn van groot belang. Een dan gemaakte fout kan moeilijk worden rechtgezet. Aan de eerste opvang van de gasten zal daarom extra aandacht moeten worden besteed. Ook de laatste minuten zijn belangrijk omdat die, net als het begin, het langst in het gehuegen blijven hangen.

AANWEZIGHEID

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Als het gaat om een formeel diner zonder aperitief dienen de gasten exact op de aangegeven tijd te verschijnen. Alleen bij een diner dansant kunnen ze iets later komen, maar wel binnen een half uur na de aanvang.

AARDAPPEL, GEPOFTE

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Een aardappel die in schil en aluminium is gepoft, kan worden voorzien van een zogeheten kruissnede. Vanaf dat kruispunt kan de dunne schil met mes en vork worden verwijderd. Doe in de opening boter, kruidenboter of zure room

AARDAPPELEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Snijd gekookte aardappelen niet met een mes, maar verdeel ze met de vork in handzame partjes. Prik gebakken of gefrituurde aardappelen aan de vork; zijn ze te hard, ‘schep’ ze dan op met de vork.

AFREKENEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Gasten in gezelschap, die apart willen afrekenen, staan in hun recht. De ober mag daar niet moeilijk over doen. Een ervaren ober zal zich bovendien realiseren dat deze wijze van betalen doorgaans meer fooi oplevert!

AFREKENEN DUURT TE LANG

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Het kan voorkomen dat gasten (te) lang moeten wachten voordat de ober, nadat hij het schaaltje met de betaalde rekening heeft meegenomen, terugkomt om de zaak af te wikkelen. In dat geval kan de gast even naar de betreffende ober toelopen om hem op de vertraging te attenderen.

AFREKENEN OP SCHAALTJE

Geplaatst op: 27 oktober 2015

De ober zal de rekening vaak opgevouwen op een schaaltje presenteren. De gast kan de rekening rustig nakijken zonder dat dit wantrouwig overkomt: vergissen is immers menselijk.

AFRUIMEN

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Na elk gerecht moet het gebruikte bord en alles wat daarbij hoort worden afgeruimd. Daarbij wordt links van de gastvrouw begonnen.

ALCOHOLGEBRUIK

Geplaatst op: 27 oktober 2015

Als alcoholische dranken voorafgaand aan de maaltijd te scheutig worden geschonken, remt dat de eetlust en verdooft de smaak. De gastheer doet er goed aan aan te sturen op een gematigd alcoholgebruik

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 12
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact