Op een bescheiden manier aandacht vragen voor een tafelspeech kan door zachtjes tegen een glas te tikken. In kleine gezelschappen kan de spreker gewoon blijven zitten; in andere gevallen is het gebruikelijk dat hij gaat staan.
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
- 1
- 2
- 3
- …
- 12
- Volgende »
AANSPREKEN
Mannelijk restaurantpersoneel wordt aangesproken met ‘ober’ of ‘meneer’. Tegen een jonge serveerster kan ‘juffrouw’ worden gezegd. Is de serveerster ouder dan behoort zij met ‘mevrouw’ te worden aangesproken.
AANSTOTEN
Probeer onbeheerste bewegingen aan tafel te voorkomen. Anders zal uw buurvrouw of buurman er (letterlijk) aanstoot aan nemen.
AANVANG DINER
De eerste vijf minuten van een diner zijn van groot belang. Een dan gemaakte fout kan moeilijk worden rechtgezet. Aan de eerste opvang van de gasten zal daarom extra aandacht moeten worden besteed. Ook de laatste minuten zijn belangrijk omdat die, net als het begin, het langst in het gehuegen blijven hangen.
AANWEZIGHEID
Als het gaat om een formeel diner zonder aperitief dienen de gasten exact op de aangegeven tijd te verschijnen. Alleen bij een diner dansant kunnen ze iets later komen, maar wel binnen een half uur na de aanvang.
AARDAPPEL, GEPOFTE
Een aardappel die in schil en aluminium is gepoft, kan worden voorzien van een zogeheten kruissnede. Vanaf dat kruispunt kan de dunne schil met mes en vork worden verwijderd. Doe in de opening boter, kruidenboter of zure room
AARDAPPELEN
Snijd gekookte aardappelen niet met een mes, maar verdeel ze met de vork in handzame partjes. Prik gebakken of gefrituurde aardappelen aan de vork; zijn ze te hard, ‘schep’ ze dan op met de vork.
AFREKENEN
Gasten in gezelschap, die apart willen afrekenen, staan in hun recht. De ober mag daar niet moeilijk over doen. Een ervaren ober zal zich bovendien realiseren dat deze wijze van betalen doorgaans meer fooi oplevert!
AFREKENEN DUURT TE LANG
Het kan voorkomen dat gasten (te) lang moeten wachten voordat de ober, nadat hij het schaaltje met de betaalde rekening heeft meegenomen, terugkomt om de zaak af te wikkelen. In dat geval kan de gast even naar de betreffende ober toelopen om hem op de vertraging te attenderen.
AFREKENEN OP SCHAALTJE
De ober zal de rekening vaak opgevouwen op een schaaltje presenteren. De gast kan de rekening rustig nakijken zonder dat dit wantrouwig overkomt: vergissen is immers menselijk.
AFRUIMEN
Na elk gerecht moet het gebruikte bord en alles wat daarbij hoort worden afgeruimd. Daarbij wordt links van de gastvrouw begonnen.
ALCOHOLGEBRUIK
Als alcoholische dranken voorafgaand aan de maaltijd te scheutig worden geschonken, remt dat de eetlust en verdooft de smaak. De gastheer doet er goed aan aan te sturen op een gematigd alcoholgebruik
- 1
- 2
- 3
- …
- 12
- Volgende »