Restaurants krijgen steeds vaker te maken met gasten die allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Daarom verdient het aanbeveling vervangende gerechten en dranken achter de hand te houden. Ook is het een goede gewoonte vooraf te informeren of er in het gezelschap mensen zijn met een allergie.
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
APERITIEF
Feestelijke aanloop naar de maaltijd. Mag niet teveel tijd in beslag nemen, omdat anders de keuken moet wachten. In plaats van een aperitief kan trouwens ook meteen een wijn worden besteld die past bij het hoofdgerecht.
ARTISJOKKEN ETEN
Trek de geschubde bladeren van de artisjokken er één voor één uit. Doop het blad met de onderkant in het sausje en zuig het zachte deel ervan uit. Leg het lege blad op de rand van het bord. Als het eten met de hand of vingers wordt gedaan zoals bij artisjokken, asperges, spare ribs, kikkerbilletjes […]
ASPERGES ETEN
Neem het dikke ondereind van de asperge tussen duim en wijsvinger en doop de zachte punt in de saus. Bij het naar de mond brengen mag de asperge worden ondersteund met de vork in de linkerhand en de punten omhoog. Zuig het minder zachte deel van de asperge uit. De uitgezogen resten worden bij elkaar […]
BEDIENING, VOLGORDE
De ober hoort eerst de dames te bedienen, te beginnen met de oudste. Daarna gaat hij, ook weer in leeftijdsvolgorde, over op de heren. Het gebruik wordt overigens nog maar zelden in de praktijk gebracht omdat het kan leiden tot onpraktische en zelfs pijnlijke situaties.
BEGINNEN
In Nederland wacht men met het drinken van de wijn totdat de gastheer van het gezelschap heeft laten weten dat het zover is. In veel andere landen is dit niet gebruikelijk.
BEKENDEN
Als de gast op weg naar zijn tafel door bekenden wordt uitgenodigd bij hen aan tafel plaats te nemen, kan een lastige situatie ontstaan. Het personeel kan de gast er dan op wijzen dat zijn gereserveerde tafel in gereedheid is gebracht.
BELEG
Broodbeleg moet met het daarvoor bestemde vorkje van het schaaltje worden genomen Ontbreekt het vorkje, gebruik dan de eetvork. Dat is altijd nog beter dan de handen te gebruiken.
BESPREKING DINER
Bij een groot diner is het min of meer noodzakelijk enkele dagen van tevoren met de organisator/opdrachtgever ter plekke allerlei details door te nemen. Wat bijoorbeeld moet worden afgesproken zijn de plaats van de servetten en de vraag of er op iedere tafel bloemen zullen staan.
BESTEK BIJ OPEN EN DICHT DEKKEN
Bij het zogenoemde ‘open dekken’ van de tafel liggen lepels en vorken met de holle kant naar boven; bij het ‘dichte dekken’ daarentegen met de bolle kant. Dit laatste wordt vooral gedaan als de achterkant van lepels en vorken voorzien is van een fraaie versieringen
BESTEK EN EINDE MAALTIJD
Als mes en vork samen kruisrlings aan een kant schuin over het bord liggen, betekent dit dat de gast klaar is met eten.
BESTEK EN GEWOONTE
Wordt er met bestek gegeten of met de handen? De gebruiken op dit punt verschillen per land. In het buitenland worden de handen vaker gebruikt dan bij ons. Wat het beste is hangt vaak af van het gezelschap en de plaats van handeling.
