Groene thee zou in China al minstens 4000 jaar als medicijn worden gebruikt. Ook schijnt groene thee het cholesterolniveau te verlagen door de goede cholesterol te verhogen en de slechte te verlagen. Groene thee is rijk aan de antioxidant epigallocatechine galaat (EGCG). Deze vernietigt kankercellen en remt de groei ervan. Hoewel Fransen een vetrijk dieet gebruiken, zijn […]
GEAROMATISEERDE THEE
Gearomatiseerde thee kan zowel van groene thee worden gemaakt als van oolong of zwarte thee. De toegevoegde smaakstoffen worden kort voor het verpakken vermengd met het bewerkte blad. De klassieke gearomatiseerde theeen komen uit China. Bekendste voorbeeld: jasmijnthee, waarbij de heerlijk geurende bloemen in afgepaste hoeveelheden met groene, oolong of zwarte thee worden vermengd. Lycheethee […]
GEPERSTE THEE
Geperste thee is thee in blok- of tegelvorm die te drogen wordt gelegd. Naast tegels en blokjes zijn ook theebolletjes en nest- en komvormige persingen verkrijgbaar. De biologische teelt van thee is een relatief nieuwe ontwikkeling. Deze teelt is zeer gecompliceerd en streng gereguleerd. Meststoffen, pesticiden, onkruidverdelgers en andere hulpstoffen mogen beslist geen chemicaliën bevatten […]
GROENE EN ZWARTE THEE
Groene en zwarte thee zijn het resultaat van de twee bewerkingsmethode die uiteindelijk de zes belangrijkste soorten opleveren – witte, groene, oolong, zwarte, gearomatiseerde en geperste thee – plus de vele variëteiten van elke soort. Wereldwijd zijn er meer dan 3000 verschillende theeën
GROENE THEE
Groene thee wordt vaak ‘ongefermenteerde thee’ genoemd. De versgeplukte bladeren worden verflenst en vervolgens verhit om fermentatie (oxidatie) tegen te gaan. Met name bij de productie van de betere Chinese soorten wordt de thee nog met de hand bewerkt.
OOLONG
Oolong wordt meestal ‘halfgefermenteerde thee’ genoemd en komt voornamelijk uit China en Taiwan. De bladeren worden onmiddellijk na het plukken verwerkt. Eerst laat men ze in het zonlicht verflensen; daarna worden ze in bamboemanden omgeschud om de bladranden licht te kneuzen en tot slot worden ze afwisselend omgeschud en gedroogd tot de bladeren gelig zijn […]
WITTE THEE
Witte thee wordt op zeer beperkte schaal geproduceerd in China en Sri Lanka. De jonge knopjes worden geplukt voordat ze opengaan, vervolgens verflenst om het natuurlijke vocht te laten verd ampen en ten slotte gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur (ze worden daarom ook wel ‘witpunt’ genoemd) en geven een zeer licht, strokleurig, […]
ZWARTE THEE
Zwarte thee ontstaat uit een bewerkingsgang met als belangrijkste fasen verflensen, rollen, fermenteren en vuren (drogen). De blaadjes worden daardoor zwart en krijgen hun herkenbare theegeur.