Gearomatiseerde thee kan zowel van groene thee worden gemaakt als van oolong of zwarte thee. De toegevoegde smaakstoffen worden kort voor het verpakken vermengd met het bewerkte blad. De klassieke gearomatiseerde theeen komen uit China. Bekendste voorbeeld: jasmijnthee, waarbij de heerlijk geurende bloemen in afgepaste hoeveelheden met groene, oolong of zwarte thee worden vermengd. Lycheethee is zwarte thee, vermengd met het sap van de lycheevrucht; orchideeën worden gebruikt om een goede kwaliteit groene thee te aromatiseren. Rose Congou is de naam voor grove zwarte thee die gearomatiseerd is met rozenblaadjes. Moderne gearomatiseerde thee is in veel soorten te koop. De populairste en succesvolste smaken zijn zwarte bessen, kersen, citrusvruchten, gember, citroen, mango, sinaasappel, passiebloem en rode vruchten. Klassieke melanges met verschillende smaken en voor uiteenlopende tijden van de dag worden door alle theepakkers zelf samengesteld en kunnen daardoor van kwaliteit verschillen. Earl Grey is Chinese thee (of een mengsel van Chinese en Indiase thee) die gearomatiseerd is met olie van de bergamotcitroen; English Breakfast komt gewoonlijk van Indiase (meestal Assam), Ceylonese en Afrikaanse theesoorten; Irish Breakfast is een sterke, rijke en moutige Assam-thee, soms vermengd met Afrikaanse en Indonesische theesoorten. Afternoon Blends (‘middagmelanges’) zijn meestal lichtere theeën, vermengd met Chinese thee, Darjeeling, Formosa of lichte Ceylon en soms met een vleugje jasmijn of bergamot. Russische Karavaan is de naam voor melanges gemaakt van oolong of zwarte thee uit China of Taiwan, met een vleugje van de rooksmaak van Lapsang Souchong of Tarry Souchong.
Home » Artikelen » Dranken » Glossarium thee » Thee soorten » GEAROMATISEERDE THEE