Er zijn ook E-nummers die in de natuur niet voorkomen, bijvoorbeeld de azo-kleurstoffen (E 102, E 110, E 122, E 123, E 124, E 129, E 151, E 155 en E 180). Die worden kunstmatig gemaakt in een fabriek door stoffen te bewerken. GMO Voor het maken van bepaalde E-nummers kunnen genetische gemodificeerde organismen (GMO’s) […]
E-nummers
E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig gezien. Misschien dat dit waar is bij zeer geringe consumptie, maar wat nu als iemand gevoelig is van aard? Of wat gebeurt er als iemand heel veel producten nuttigt en hiermee de maximale normen overschrijdt? Wat doen E-stoffen als ze met elkaar worden gecombineerd? Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers lekkerder en kies daarom ook voor voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers. Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. De ene e-stof is de andere niet en daarom hieronder een handig overzicht.
E1400-1499: Gemodificeerde zetmelen
Zetmeel, verkregen uit bijvoorbeeld maïs, tarwe of aardappel, dat bewerkt (gemodificeerd) is zodat het beter kan worden toegepast in levensmiddelen, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel. Niet te verwarren met genetisch gemodificeerde producten. Op het etiket is gemodificeerd zetmeel te herkennen aan de E-nummers 1404 tot en met 1452. Herkomst Doel E-Nummer Naam opmerkingen verdikkingsmiddel E1400 Dextrine verdikkingsmiddel […]
E200-E299: Conserveermiddelen
Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen. Ze verlengen de houdbaarheid. Ze komen in erg veel soorten producten voor. Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen Lijsterbes Conserveermiddel tegen schimmels en gisten E200 Sorbinezuur Kan huidirritatie veroorzaken. Lijsterbes Conserveermiddel E201 Natriumsorbaat Vergelijkbaar met E200 Lijsterbes Conserveermiddel E202 Kaliumsorbaat Vergelijkbaar met E200 Lijsterbes Conserveermiddel E203 Calcium sorbaat […]
E300-E399: Anti-oxidanten, zuren en zuurteregelaars
Antioxidanten beschermen tegen aantasting door de zuurstof in de lucht, waardoor smaakbederf en kleurverandering wordt tegengegaan. Ze kunnen voorkomen in vlees, sauzen en koekjes. Zuurteregelaars wijzigen of regelen de zuurtegraad van een product. Ze zorgen voor een zuurdere of minder zure smaak. Ze komen voor in mineraalwater, vruchtensappen en groente en fruit in blik en glas. […]
E400-499: Verdikkingsmiddelen en emulgatoren
Emulgatoren maken het mogelijk vet en water te vermengen tot één geheel (emulsie). Ze kunnen voorkomen in onder andere ijs, chocolade en sauzen. Verdikkingsmiddelen maken het product steviger (een soort bindmiddel). Ze zitten in bijvoorbeeld pudding, jam en snoep. Herkomst Doel E-nummer Naam Verdikkingsmiddel E400 Alginezuur Zout van Alginezuur (E400) E401 Natriumalginaat Zout van Alginezuur (E400) […]
E500-599: Diverse additieven
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen regelen dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of zorgt ervoor dat brood sneller rijst. Doel E-nummer Naam Opmerkingen base E500 Natriumcarbonaat base E500a Natriumwaterstofcarbonaat base E501 Kaliumcarbonaat base E503 Ammoniumcarbonaat base, anti-klontermiddel E504 Magnesiumcarbonaat bron van ijzer E505 IJzercarbonaat Natuurlijk zuur E507 Zoutzuur zout E508 Kaliumchloride […]
E600-E699: Smaakversterkers
Smaakversterkers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om een smaak intenser of beter te maken. Ze versterken bijvoorbeeld een zoete of hartige (umami) smaak. Sommige stoffen remmen juist een zoute, zoete of een zure of bittere smaak. Ze komen voor in kauwgom, snacks en frisdranken. Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen Synthetisch Natuurlijk aminozuur, smaakversterker […]
E700-799: Conserveermiddelen
Conserveermiddelen gaan bederf door bacteriën en schimmels tegen. Ze verlengen de houdbaarheid. Ze komen in erg veel soorten producten voor. Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen De schimmel Streptomyces ambofaciens Conserveermiddel E710 Spiramycines Een groep van antibiotica De schimmel Streptomyces fradiae Conserveermiddel E713 Tylosine Een groep van antibiotica
E900-999: Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars en diversen
Antischuimmiddelen voorkomen of verminderen dat een product gaat schuimen tijdens bereiding of gebruik. Ze kunnen voorkomen in onder andere soep en ananassap. Herkomst Doel E-nummer Naam Opmerkingen anti-schuimmiddel E900 Dimethylpolysiloxaan Gemaakt door bijen Natuurlijk glansmiddel E901 Bijenwas Uitscheidingsproduct van luizen. Natuurlijk glansmiddel E902 Candelillawas Natuurlijk glansmiddel E903 Carnaubawas Glansmiddelen E904 Shellac Natuurlijk glansmiddel E905 Minerale […]