menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Flessen

Flessen

Voor wijn is een fles de ideale verpakking. In een aantal gevallen is haar vorm specifiek voor soort en/of herkomst van wijn. De oorspronkelijke vorm van de fles is in de loop der tijden aan verandering onderhevig geweest. Uit lokale tradities en economische overwegingen ontstonden nieuwe flessenvormen  die zich handhaafden of weer verdwenen. Hieronder, in alfabetische volgorde, namen, afbeeldingen en korte omschrijvingen van de belangrijkste flessentypen, benevens enkele algemene flessentermen en de namen van extra grote wijnflessen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • Volgende »

AMFOOR

Geplaatst op: 20 februari 2016

Afgeleid van de Griekse amfora. Wordt gebruik voor onder andere de Franse Savoiewijnen. Ook in het Italiaanse wijngebied Marken is de amfoor in gebruik, en wel voor de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Flesmodel naar oude aardewerken voorbeeld.

BALTHAZAR

Geplaatst op: 20 februari 2016

Fles met een inhoud van 16 standaardflessen. Balthazar was de Assyrische naam van één van de drie koningen.

BAROLOFLES

Geplaatst op: 2 november 2015

Licht gemodelleerde fles met soms een ingeblazen zegel in de hals. In gebruik voor de Italiaanse wijn Barolo en soms ook voor de Barbera.

BOCKSBEUTEL

Geplaatst op: 2 november 2015

Een platte, ovale fles van donkergroen glas. Specifiek voor de wijnen uit het Duitse Frankenland. Verder in Portugal in gebruik voor rosé en Vinho Verde (daar Cantil genaamd) en in Zuid-Afrika voor Steenwijn.

BORDEAUXFLES

Geplaatst op: 2 november 2015

Ook bordelaise genoemd. Een hooggeschouderde fles van donker- tot lichtgroen of wit glas, soms voorzien van een diepe ziel. Door de vorm gemakkelijk stapelbaar. In de Bordeaux draagt de fles soms het opschrift ‘Bordeaux’ op de schouder. De bordelaise is de meest gesignaleerde fles ter wereld en heeft model gestaan voor de flessen van talloze […]

BOURGOGNEFLES

Geplaatst op: 2 november 2015

Bourgognefles, gastropedia

De Bourgognefles heeft ‘afglijdende’ schouders. Voor rode wijn worden groene flessen gebruikt; voor witte flessen van helder glas met een lichtgroene tint. Soms heeft de fles een diepe ziel. Door veel wijnbouwgebieden overgenomen.

BOUTEILLE OCCITANE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Eigen fles voor de Languedoc, met een slanke hals en een brede, lage buik. Wordt steeds vaker gebruikt.

BOUTEILLE PROVENÇALE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Fles voor wijnen uit de Provence in de kleuren groen en wit. Beide kleuren worden door elkaar gebruikt voor rode, witte en roséwijnen. Het type kent veel varianten, soms zelfs met een oortje.

BUDDELFLASCHE

Geplaatst op: 20 februari 2016

Een driehoekige fles die een compromis lijkt tussen de gewone Rijnfles en de Bocksbeutel uit Frankenland. Wordt gebruikt in het Bühlertal, in het zuiden van Baden.

CAPSULE

Geplaatst op: 20 februari 2016

De capsule beschermt de kurk tegen kurkworm en schimmels. Hij is van aluminium, staniol (bladtin) of plastic.

CHAMPAGNEFLES

Geplaatst op: 20 februari 2016

Champagnefles, Gastropedia

Een robuuste donkergroene fles met dikke wand; het glas moet een druk van 6 atm kunnen weerstaan. Wordt ook gebruikt voor andere mousserende wijnen. De fles heeft een diepe ziel; de ver uitstekende druppelvanger biedt houvast aan het ‘muilkorfje’.

CHAVELIN

Geplaatst op: 2 november 2015

Deze fles wordt gebruikt voor de Vin jaune, de sherryachtige wijn uit de Jura, en dan met name voor de unieke ChâteauChalon. Heel af en toe ook gesignaleerd in het Rhônedal.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact