Cocktails en andere gemengde dranken kunnen op verschillende manieren worden bereid. De bekendste methode is die met de shaker. Het shaken heeft tot doel de ingrediënten met krachtige bewegingen over ijsblokjes te schudden waardoor er een homogeen en ijskoud mengsel ontstaat – een absolute vereiste voor een perfecte cocktail. Van de shaker wordt uitsluitend gebruikgemaakt als het recept dit voorschrijft. Van die regel mag niet worden afgeweken. Cocktails die vruchtensappen, eieren of room bevatten moeten altijd worden geshaked. In het geval van vruchtensappen verdient het aanbeveling de cocktail te shaken met een druppeltje barfoam (Frothee). Het resultaat is een fraai schuimkraagje. Cocktails van heldere bestanddelen worden in een mengglas over ijsblokjes geroerd. In vaktermen heet dit stirren. Een derde methode is het gebruik van een elektrische barblender of drankmixer, het blenden. De methode waarbij de verschillende onderdelen van cocktail of longdrink rechtstreeks in het glas worden geschonken, staat in het mixjargon bekend als builden, en het resultaat als een build.
BLENDEN Blenders worden gebruikt voor recepten waarin groente, vers fruit of coconut cream worden gebruikt.
BUILDEN De simpelste manier om dranken met elkaar te mengen heet builden. Een build wordt gemaakt door de ingrediënten direct in het glas te mixen.
SHAKEN Shaken is de vakterm voor het hanteren van de shaker om mengdranken goed te vermengen en tegelijkertijd te koelen. Tien tot vijftien seconden krachtig shaken is doorgaans voldoende. Het makkelijkst in gebruik is de standaardshaker. Deze bestaat uit drie delen: een beker, een sluitring met ingebouwde zeef en een dop. Professionele barteneders geven de voorkeur aan de American of Boston Shaker.
STIRREN De techniek om dranken over ijsblokjes heen te mengen heet in vaktermen , van het Engelse = roeren.
een