Antwerpse handjes zijn de meest bekende koekjes van de Scheldestad. Het handje verwijst naar de legende van de reus Druoon Antigoon, die van alle op de Schelde voorbij varende schippers een zware tol eiste. Weigering tot betalen had het afhakken van een hand tot gevolg. Silvius Brabo, een Romeinse honderdman, ging de strijd met de reus aan. Hij kon hem doden, hakte zijn hand af en gooide dat in de Schelde. Zo werd de hand het symbool van de stad Antwerpen. Het befaamde koekje ontstond in 1934. In dat jaar wilde de Antwerpse banketbakker Jos Hakker zijn stad een culinaire specialiteit schenken. Op zijn initiatief organiseerde de Koninklijke Vereniging van meester Banketbakkers van Antwerpen een wedstrijd. Drieënveertig leden van de banketbakkersvereniging deden mee.
Zes deelnemers hadden het idee een dessertkoekje te ontwerpen in de vorm van een handje. Twee ervan hadden ongeveer de nu vermaarde vorm. Onder hen ook het koekje dat door Jos Hakker werd gemaakt.
Een onafhankelijke jury beoordeelde de smaak van de koekjes en zij kozen hun laureaat: het koekje van Jos Hakker. Het toeval wilde dat de initiatiefnemer ook de winnaar werd. Het koekje kreeg vrij snel lokale bekendheid. De oorlogsjaren waren echter niet de meest geschikte periode om de Handjes naar een hoger niveau te tillen. Pas in 1956 stelden enkele bakkers een herwaardering van het Antwerps Handje voor. Er werd een reglement opgesteld waarin onder meer vorm, samenstelling en verpakking door een octrooi werden beschermd. Enkel leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf mogen het koekje vervaardigen. Voor de productie mogen alleen boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen worden gebruikt.
De koekjes worden nog altijd op dezelfde manier gemaakt als vroeger. Met de ingrediënten wordt een kruimelig vetdeeg gemaakt. Dit wordt uitgerold. De handjes worden uitgestoken met metalen vormpjes en vervolgens 8 tot 10 minuten gebakken in een oven van ongeveer 180°C. De broze zandkoekjes worden verpakt in speciaal door de beroepsvereniging ontworpen blikken doosjes of zakjes of los verkocht bij de aangesloten leden.
Chocolade
Er bestaan tegenwoordig verschillende varianten van het Antwerpse Handje in chocolade, maar het verfijnst en meest streekgebonden is toch wel de creatie van Chocolatier René Goossens. Speciaal voor de Antwerpse chocolatiers creëerde hij in 1982 het chocolade handje gevuld met de beste marsepein geparfumeerd met een stukje Antwerps erfgoed, de likeur Elixir d’Anvers. Een secuur werkje: eerst wordt een dun laagje chocolade in de vorm gegoten. Na het zuiver maken van de vorm vult men de pralines met een mengeling van marsepein en Elixir d’Anvers. Dan wordt met een paletmes wordt de overtollige vulling weggesneden en holt men de vulling wat uit om dan ten slotte de pralines dicht te strijken met warme chocolade. Deze verfijnde en mooi blinkende handjes worden zowel in melk- als in fondantchocolade aangeboden.
Tekst en foto: http://www.streekproduct.be/