Zetdeegkoek met veel boter. Een boterkoek is in Nederland een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met boter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt. Overige ingrediënten zijn bloem, basterdsuiker, een beetje zout en een ei. Een deel van het (losgeklopte) ei wordt eveneens gebruikt om de bovenkant mee te bestrijken zodat de koek een glimmend, goud-bruinachtige korst krijgt.
Boterkoek (België)
Boterkoeken zijn een soort koffiekoek en een Belgische specialiteit. Ze worden gemaakt van een gerezen bladerdeeg en bestaan in twee varianten, met of zonder rozijnen. Er bestaan ook boterkoeken met een laagje chocolade op. De term boterkoek kan ook als synoniem voor koffiekoek gebruikt worden.
Bijgestaan door zijn kleindochter Stella maakt Cees Holtkamp uit zijn boek De Banketbakker boterkoek met gember.
RECEPT Cees Holtkamp
300 gram roomboter
100 gram kristalsuiker
100 gram witte basterdsuiker
een snufje zout
300 gram bloem
150 gram gekonfijte gember, gehakt
16 bolletjes gekonfijte gember
een losgeklopt ei om de bovenkant van de koek mee te bestrijken
-Meng de boter met het suiker en het zout
-Kneed daarna de bloem erdoor tot een samenhangende deegbal
-Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast
-Verwarm de oven voor op 200 graden
-Deel het deeg in tweeën. Druk de helft uit in een springvorm van 24 centimeter.
-Verdeel de gehakte gember daarover, blijf daarbij een centimeter uit de rand en dek af met de op maat uitgerolde andere helft van het deeg.
-Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
-Versier de koek met gemberbolletjes, druk ze er licht in en bestrijk nogmaals met ei.
-Bak de koek 20 minuten in de voorverwarmde oven.