menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Productinformatie » Zuivel » ROOMBOTER

ROOMBOTER

Geplaatst op: 6 december 2016

Roomboter

Roomboter

Roomboter, kortweg boter, is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid.  Er is veel melk nodig voor het maken van roomboter. Daarom is de milieubelasting hoog. Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. Roomboter staat niet in de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit.

BOTER GEZOUTEN

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ 3030 kJ
Energiewaarde in kcal 737 kcal
Vet
Vet totaal 81,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd 52,9 g
Vetzuren trans 1,5 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 17,7 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd 2,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,5 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 1,3 g
Linolzuur 1,1 g
ALA 0,37 g
EPA 0,05 g
DHA 0,01 g
Vezel
Voedingsvezel 0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig 0 g
Eiwit totaal 1 g
Vitamines
Beta-caroteen 453 µg
Foliumzuur toegevoegd 0,0 µg
Nicotinezuur 0,0 mg
Retinol act equivalent 866 µg
Vitamine B1 0,01 mg
Vitamine B12 0,30 µg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,000 mg
Vitamine C 0 mg
Vitamine D 0,3 µg
Vitamine E 2,5 mg
Overigen
Alcohol 0 g
Cholesterol 221,0 mg
Water 15 g
Koolhydraten
Koolhydraten 1,1 g
Polyolen 0,00 g
Mono- en disacchariden 1,1 g
Polysacchariden 0,0 g
Natrium/zout
Natrium 0,400 g
Zout 1,000 g
Mineralen
Calcium 17 mg
Fosfor 23 mg
IJzer 0,1 mg
Jodium 2 µg
Kalium 27 mg
Koper 0,01 mg
Magnesium 2 mg
Selenium 1 µg
Zink 0,09 mg

BOTER ONGEZOUTEN

gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)
Energie
Energiewaarde in kJ 3030 kJ
Energiewaarde in kcal 737 kcal
Vet
Vet totaal 81,1 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd 52,9 g
Vetzuren trans 1,5 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 17,7 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd 2,2 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,5 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 1,3 g
Linolzuur 1,1 g
ALA 0,37 g
EPA 0,05 g
DHA 0,01 g
Vezel
Voedingsvezel 0,0 g
Eiwit
Eiwit plantaardig 0 g
Eiwit totaal 1 g
Vitamines
Alfa-caroteen 1 µg
Beta-caroteen 453 µg
Beta-cryptoxanthine 7 µg
Foliumzuur toegevoegd 0,0 µg
Luteïne 20 µg
Lycopeen 0 µg
Nicotinezuur 0,0 mg
Retinol act equivalent 867 µg
Vitamine B1 0,01 mg
Vitamine B12 0,30 µg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,000 mg
Vitamine C 0 mg
Vitamine D 0,3 µg
Vitamine E 1,9 mg
Zeaxanthine 1 µg
Overigen
Alcohol 0 g
Cholesterol 221,0 mg
Water 15 g
Koolhydraten
Koolhydraten 1,1 g
Polyolen 0,00 g
Mono- en disacchariden 1,1 g
Polysacchariden 0,0 g
Natrium/zout
Natrium 0,005 g
Zout 0,013 g
Mineralen
Calcium 17 mg
Fosfor 23 mg
IJzer 0,1 mg
Jodium 2 µg
Kalium 27 mg
Koper 0,01 mg
Magnesium 2 mg
Selenium 1 µg
Zink 0,09 mg

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact