Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Het eten van 3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella. Van een salmonellabesmetting krijg je maag-darmklachten. Dit is te voorkomen door geen rauwe eieren in koude gerechten te verwerken. Hoe het leven van een legkip eruit ziet hangt sterk af van het type houderij. Er bestaan biologische, vrije-uitloop, scharrel en koloniehuisvesting eieren. Bij het kopen van eieren kan je letten op de keurmerken EKO, Graskeurmerk en Beter Leven.
Op deze link vindt u meer dan 500 klassieke ei gerechten.
Heston Blumenthal laat u zien hoe u een eenvoudig ei tot een culinair hoogtepunt kunt brengen.
Gezondheidseffecten
Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.
Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B2, B12 zijn eieren een goede vegetarische keuze.
Allergie
Kippenei-eiwit kan allergische reacties veroorzaken.
Hart- en vaatziekten
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Producten met cholesterol verhogen het risico op voor hart- en vaatziekten iets. Ook verhoogt de kans op diabetes type 2 iets als je veel eieren eet.
Veiligheid
Salmonella
Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor in Nederland. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk
Meer over eieren vindt u op deze link.
Energie | |
---|---|
Energiewaarde in kJ | 549 kJ |
Energiewaarde in kcal | 132 kcal |
Vet | |
Vet totaal | 9,1 g |
Vetzuur | |
Vetzuren verzadigd | 3,0 g |
Vetzuren trans | 0,0 g |
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis | 3,7 g |
Vetzuren meervoudig onverzadigd | 0,6 g |
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis | 0,1 g |
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis | 0,5 g |
Linolzuur | 0,5 g |
ALA | 0,01 g |
EPA | 0,05 g |
DHA | 0,00 g |
Vezel | |
Voedingsvezel | 0,0 g |
Eiwit | |
---|---|
Eiwit plantaardig | 0 g |
Eiwit totaal | 12 g |
Vitamines | |
Alfa-caroteen | 0 µg |
Beta-caroteen | 0 µg |
Beta-cryptoxanthine | 0 µg |
Folaat equivalenten | 81,5 µg |
Foliumzuur toegevoegd | 0,0 µg |
Luteïne | 234 µg |
Lycopeen | 0 µg |
Nicotinezuur | 0,0 mg |
Retinol act equivalent | 192 µg |
Vitamine B1 | 0,07 mg |
Vitamine B12 | 1,43 µg |
Vitamine B2 | 0,38 mg |
Vitamine B6 | 0,090 mg |
Vitamine C | 0 mg |
Vitamine D | 1,1 µg |
Vitamine E | 3,1 mg |
Zeaxanthine | 134 µg |
Overigen | |
Alcohol | 0 g |
As | 1 g |
Cholesterol | 350,0 mg |
Water | 76 g |
Koolhydraten | |
---|---|
Koolhydraten | 0,2 g |
Polyolen | 0,00 g |
Mono- en disacchariden | 0,2 g |
Polysacchariden | 0,0 g |
Natrium/zout | |
Natrium | 0,154 g |
Zout | 0,385 g |
Mineralen | |
Calcium | 58 mg |
Fosfor | 233 mg |
IJzer | 2,3 mg |
Jodium | 32 µg |
Kalium | 146 mg |
Koper | 0,06 mg |
Magnesium | 15 mg |
Selenium | 17 µg |
Zink | 1,60 mg |