menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven » Pagina 2

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 7
  • Volgende »

CABERNET FRANC

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Het neefje van de cabernet sauvignon – en hoewel beide druiven familietrekjes vertonen is cabernet franc kwalitatief de mindere. In de Médoc wordt de druif vaak gebruikt om de Cabernet sauvignon soepeler en eleganter te maken en parfum te geven. In Saint-Emilion geniet de druif meer respect, en fungeert ze als steundruif in de assemblage […]

CABERNET GERNISCHT

Geplaatst op: 26 november 2016

Cabernet Gernischt is een naam die gebruikt wordt in China voor Carmenère . Echter, sommige studies aangetoond dat bepaalde aanplant van Cabernet Gernischt in China kan in feite Cabernet Franc . Men denkt dat de naam is afgeleid van een verkeerde spelling van “Cabernet gemischt, het Duits voor gemengde Cabernet ‘, waarbij het mengsel van […]

CABERNET SAUVIGNON

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De karakteristiekste en veelzijdigste blauwe druif. Met haar elegantie, sublieme structuur en joviale stijl geniet ze alom status en popularit eit. Toch is deze unieke druif vaak gediend met een – al of niet bescheiden – ondersteuning door andere druivenrassen. Maar waar de stok ook is geplant, overal levert hij uitstekende, donkertonige en alleszins smakelijke […]

CARIGNAN

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Mondiaal gerekend beslaat de teelt van de carignan een oppervlak van bijna 200.000 ha. Daarmee is deze druif een van de belangrijkste blauwe-druivenvariëteiten. Toch blijft carignan een liefhebber van het Europese mediterrane klimaat. De druif is van oorsprong afkomstig uit Spanje, waar de synoniemen cariñena of mazuelo worden gebruikt. Franse namen zijn carignanne, roussillons, plant […]

CARMENÉRE

Geplaatst op: 23 mei 2016

Carmenére

Is mogelijk verwant aan de merlotdruif. Ongeveer 125 jaar geleden was deze druif nog volop aangeplant in de Bordeaux en maakte deel uit van de blend maar is door gevoeligheid voor ziektes zo goed als uitgestorven. Deze druif is voor de phylloxera-plaag in Chili geimporteed, waar deze druif het door gunstige klimaatomstandigheden zeer goed doet […]

CHARDONNAY

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De chardonnay is in vrijwel alle wijnproducerende gebieden tot cultdruif verheven. Toch blijft ze leverancier van de goddelijkste witte wijnen, betrouwbaar en vol charme. Witte Bourgogne geeft niveau aan de klassieke Chardonnay die voor rijping is gemaakt. De chardonnay is tegelijkertijd een populaire druif voor mousserende wijnen. Wijnstijl: Wie houdt er niet van Chardonnay? Wie […]

CHASSELAS

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Wijn- en tafeldruif tegelijk. Van deze druif worden in Frankrijk Pouilly-sur-Loire, enkele Savoiewijnen en Elzasser Chasselas gemaakt. In Zwitserland glorieert ze in de Fendant of Perlan; in het Zuid-Duitse Baden in de Gutedel. Wijnstijl: Als handdruif een heerlijk zoet druifje om uit de hand te eten. Als wijndruif is chasselas leverancier van lichte, vieve en […]

CHENIN BLANC

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Alleen wie chenin blanc in het juiste klimaat in de juiste wijng aard plant, en de druif bovendien met zorg behandelt, mag iets geweldigs verwachten. Onder ideale omstandigheden levert de chenin blanc een veelheid aan Wijnstijl:en, van beendroog tot weldadig zoet – en alle halfdroge variaties daartussen. Tegelijk is de druif partner in veel mousserende […]

CINSAUT, CINSAULT

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Franse massaproductiedruif die vrijwel altijd wordt gekoppeld aan de grenache en de carignan. Deze combinatie geeft mengwijnen waarin de cinsaut zorgt voor extra kleur, soepelheid, volume en ruime hoeveelheden fruit. Er bestaan overigens ook sympathieke wijnen van uitsluitend cinsaut. Synoniem: in Zuid-Afrika geniet cinsaut faam als hermitage. De druif is daar gekruist met pinot noir, […]

CLAIRETTE BLANCHE

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Was de witte clairette ooit de basisdruif voor vermouths en andere aperitiefwijnen, anno nu verlangen wijnbouwers van deze mediterrane druif fruitige wijnen met fraîcheur. Vooruitstrevende producenten bewijzen dat de druif wel degelijk kwaliteitspotentieel bezit. Voorbeelden zijn wijnen als de Clairette de Bellegarde, uit de contreien ten zuiden van Nîmes; de Clairette du Languedoc uit het […]

COLOMBARD

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Achter deze druif schuilt een succesverhaal. Van een onbeduidend e distillat iedruif uit het gebied van Cognac en Armagnac veranderde ze in een gewilde smaakmaker voor de Vin de Pays des Côtes de Gascogne. De naam van deze vergeten Franse druif is bovendien veelvuldig te vinden op de etiketten van Californis che wijnen. Synoniem in […]

CRLJENAK KASTELANSKI

Geplaatst op: 26 november 2016

Crljenak Kaštelanski  is een alternatieve naam voor Zinfandel in zijn geboorteland Kroatië. Het betekent letterlijk ‘rode druif van Kastela’, een eiland waar het werd gevonden tijdens de beroemde ‘Zinquest’ aan het begin van deze eeuw.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact