menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Wijnen » Druiven » Pagina 7

Druiven

Wijnmakers zijn zich bewust geworden van de invloed van de druivenvariëteit op een wijn. Karakter, geur en smaak van wijn worden bepaald door de soort druif. Omdat de moderne vinificatie erop gericht is de essentie van de druif over te brengen op de wijn, zien we steeds vaker de naam van de druivensoort op het etiket verschijnen. We leven, anders gezegd, in het tijdperk van de monocépages of verital wines – wijnen dus van één enkele druiven variëteit. In onderstaand overzicht worden de populairste wijndruiven beschreven die, als mono druif of in assemblages, veelvuldig op de proeftafel verschijnen. In de beschrijvingen is vooral aandacht besteed aan de karakteristieke geur- en smaakkenmerken, de wijn stijl van het betreffende ras. De soorten zijn alfabetisch gerangschikt.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7

TREBBIANO

Geplaatst op: 28 oktober 2015

De wijn van de trebbiano, een witte druif, heeft amper kleur, geur en aroma, maar wel veel verfrissende zuren. Deze uitgesproken mengdruif, ook wel bekend als ugni blanc, levert weinig profijtelijke wijnen maar wordt gewaardeerd om haar enorme productiviteit. Synoniemen zijn trebbiano toscane, trebbiano romagnolo, trebbiano d’abruzzo, trebbiano giallo, trebbiano di soave, trebbiano della fiamma […]

TROLLINGER (VERNATSCH)

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Trollinger

De Vernatsch groeit zowel in het Zuid-Duitse Württemberg – vaak aangeplant onder de naamTrollinger – als in Italië, waar hij zowel Vernatsch als Schiava wordt genoemd. Vermoedelijk uit Zuid-Tirol afkomstig en is daar onder de naam Vernatsch nog steeds enorm belangrijk. De druif levert redelijke tafelwijnen. In Duitsland vindt men de druif in Württemberg. Daar […]

VIDAL

Geplaatst op: 25 november 2016

Vidal

Vidal is een winterhard druif en wordt op  hybride schaal geplant in Noord-Amerika. En is met name succes in de productie van Canadese icewine.

VIOGNIER

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een druivensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit het noordelijke Rhônedal, met Condrieu en Côte Rôtie als centra. Was de viognier enkele jaren terug nog een uitstervende soort, momenteel is ze een trendy druif die druk bezig is de wereld te veroveren. Nieuwe aanplantingen buiten het Rhônedal leveren minder kostbare wijnen met wel de exotische aroma’s […]

VIOSINHO

Geplaatst op: 27 november 2016

Viosinho is een aromatische Portugees ras Geteeld in de Douro. Het wordt vaak gemengd met andere lokale variëteiten zoals Rabigato en Gouveio , zowel voor de witte port en voor onversterkte wijnen gebruikt.

WELSCHRIESLING

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Van de talrijke druivenvariëteiten die oneigenlijk gebruikmaken van de naam van ‘koning’ riesling, is welschriesling de belangrijkste. Gelijkenis met | de authentieke rijnriesling zou haar de naam ‘welschriesling’ hebben gegeven. De meest gewaardeerde wijnen van deze druif komen uit Oostenrijk, waar welschries ling na grüner veltliner de belangrijkste druivensoort is. Synoniemen zijn in Hongarije olaszrizling […]

XAREL-LO

Geplaatst op: 8 maart 2017

Xarel-lo, Gastropedia

Xarel-lo is een lichte groene druif uit Catalonië , het noordoosten van Spanje, en is één van de meest aangeplante variëteiten van de regio. Het wordt gebruikt om verschillende stijlen wijn maken, maar het is vooral bekend om zijn rol in de sprankelende Cavas , waarin het meestal wordt gemengd met twee andere klassieke Spaanse […]

XYNISTERI

Geplaatst op: 5 november 2015

Xynisteri, Gastropedia

Xynisteri is de lokale wijnstok van Cyprus. Men prefereert hem voor de productie van de ooit legendarische > Commandaria, een zeer zoete wijn van Cypriotische oorsprong. Deze druif id een groot deel van de wijngaard van het eiland. Het ras gebruikt om zowel het licht te maken, frisse witte wijnen.

XYNOMAVRO

Geplaatst op: 5 november 2015

Xynomavro, Gastropedia

Xynomavro  is een inheemse Griekse blauwe-druivenvariëteit, onder andere aangeplant in geheel Noord-Griekenland. De naam betekent ‘zure zwarte’. De bekendste wijn van deze druif is de Naoussa. Xynomavro is een donkere huid druivensoort op grote schaal aangeplant in het noorden van Griekenland en, in mindere mate, de Macedonische Republiek . Het ras wordt hoog aangeschreven in […]

ZINFANDEL

Geplaatst op: 28 oktober 2015

Een van de oudste druiven van Californië. DNAonderzoek toonde een verwantschap aan tussen de zinfandel en de primitivo uit het Italiaanse Apulië, een druif die op haar beurt gelieerd is aan de Dalmatische plavac˘ mali. De zinfandel brengt een enorme diversiteit aan wijnen voort, van jamachtige Beaujolais tot fustgelagerde, Pomerolachtige soorten. De druif werd aanvankelijk […]

ZWEIGELT

Geplaatst op: 8 augustus 2016

Zweigelt

Oostenrijkse kruising van professor Dr. Fritz Zweigelt geeft met meer dan 4000 ha de toon aan in Oostenrijk en komt er in bijna alle wijnstreken voor. Aan het eind van de vorige eeuw, toen rode wijn verscheidenheid aanplant begon te stijgen, de Blauer Zweigelt vertegenwoordigde het grootste deel van rode wijnen in de wijngaarden.Steeds meer beperken […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact