Een waterslot is een pijpje, gemaakt van glas of kunststof, in de vorm van een zwanenhals, waarin zich water bevindt. Het wordt bovenop het gistingsvat geplaatst om het koolzuurgas, dat bij de vergisting vrijkomt, te laten ontsnappen. Door water in het pijpje te doen, wordt verder contact met de buitenlucht vermeden. Hierdoor kunnen geen infecties […]
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
WEISSBIER, WEISSE, WEIZENBIER (D)
Letterlijk ‘wit bier’. Een hooggegist blond bier, voor de helft bereid uit tarwemout. Droog, fruitig en kruidig van geur en smaak. Oor-spronkelijk een Berlijnse biersoort, al wordt ook in Beieren Weiss-bier gebrouwen. In Hefeweissbier zweven duidelijk zichtbare gistdeeltjes. Zie ook > witbier.
WINTERBIER
Winterbier is een bovengistend, meestal een moutig bier met een relatief hoog alcoholgehalte. De meeste soorten zijn amber tot donker gekleurd, maar er zijn ook lichte varianten bekend. In veel van deze bieren worden kruiden toegevoegd, zoals bijv. piment, honing, kaneel, kruidnagel en/of zoethout. Winterbier is een bier, dat in de winter wordt gebrouwen. Vroeger […]
WITBIER
Variant van het Duitse > Weissbier, gebrouwen in België en Nederland. Bleek, hooggegist bier waarvoor meer dan 50 procent tarwe is gebruikt. Wordt vaak geserveerd met een schijfje citroen.
WORT
Uit mout verkregen, gefilterde extracthoudende vloeistof die al dan niet voorzien is van hop.
ZETMEEL TROEBEL
Als bij het maischen niet alle zetmeel is omgezet in suikers kan deze een troebeling in het bier geven. Bij witbier of weizenbier kan dit een gewenst effect zijn, maar voor de meeste andere biersoorten is dit ongewenst. Door goed te controleren, tijdens de eindfase van het maischen, is deze waas te voorkomen door geregeld […]
ZOMERBOCK
Zomerbock (of zomerbok) is een zomerbier (seizoensbier) van het type bockbier. Het is lichter qua kleur, bitterder en dorstlessender dan de ‘standaard’ bockbieren.
ZWAAR BIER
Zwaar bier wordt over het algemeen bier genoemd met een hoog alcoholgehalte en veel body. Theoretisch gezien zijn dit bieren met een stamwortgehalte van 11°Plato of hoger; Categorie I en S.
ZWICKELBIER
Een ongefilterd bier zonder de markante eigenschappen van > kelderbier.
ZWIKKEL
Soort monsterkraantje op een biertank.