Versgezette espresso met een toevoeging van warmgestoomde melk. Soms geserveerd in een hoog glas, afgemaakt met een 5 mm dik laagje schuimige melk en naar smaak bestrooid met cacao of kaneel.
Glossarium Koffie
Ons woord ‘koffie’ komt van de Latijnse naam voor het plantengeslacht Coffea. Dat hoort tot de familie der Rubiaceae, die ruim honderd geslachten en zesduizend soorten omvat; de meeste zijn tropische bomen en struiken. Alle Coffea-soorten zijn houtig, maar variëren van kleine struiken tot bomen van meer dan 10 m hoog. Voor de koffiedrinker zijn er binnen het geslacht twee belangrijke en twee wat minder belangrijke soorten. C. arabica produceert de arabicaboon: leverancier van een kwaliteitskoffie die als enige puur (dus niet in een melange) wordt gedronken.
Van C. robusta komt de robustaboon, die vaak in melanges wordt verwerkt. De twee minder belangrijke soorten zijn C. liberica en C. excelsa, die respectievelijk liberica- en excelsabonen leveren. Arabicakoffie wordt vooral verbouwd in Brazilië en Colombia. Het is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. Ook de bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Robustakoffie komt van een forse struik, of kleine boom, die ruim 10 m hoog kan worden.
De bessen zijn rond; de zaden ovaal en iets kleiner dan die van de arabica. De robustaplant wordt verbouwd in West- en Midden-Afrik a, Zuidoost-Azië en ook wel Brazilië. Libericabomen zijn sterk en worden tot 18 m hoog. Ze hebben grote, leerachtige bladeren; ook de bessen en bonen zijn fors. Libericakoffie wordt verbouwd in Maleisië en West-Afrika. Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de wereldproductie uit arabicakoffie. Het aandeel van robustakoffie wordt echter steeds groter, voornamelijk door de betere oogsten
ESPRESSO CAFÉ MOCHA
Een mix van espresso, warme chocolademelk en warme melk, in die volgorde in de kop geschonken.
ESPRESSO CON PANNE
Espresso met een lepel koude slagroom.
ESPRESSO DOPPIO
Twee kleine espresso’s (dubbele espresso) in één kopje geserveerd.
ESPRESSO EN CAPPUCCINO
Espresso wordt onder druk gezet door water van 90°C en stoom door zeer fijngemalen koffie te persen. Hiervoor zijn verschillende espressoapparaten in de handel. Cappuccino bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 schuim. Doe voor cappuccino halfvolle melk in een kan en zorg dat de ‘stoomtuit’ van het espressoapparaat zich net onder het oppervlak […]
ESPRESSO LATTE MACCHIATO
Een glas hete melk met een vleugje espresso. ‘Latte Macchiato’ betekent letterlijk ‘gevlekte melk’. De warme melk en het romige melkschuim worden doordrenkt door de intense smaak van de espresso. In een Latte Macchiato zit veel meer melk(schuim) dan in een Espresso Macchiato.
ESPRESSO MACCHIATO
Een gewone espresso, ‘gemerkt’ met een heel klein beetje melk.
ESPRESSO RISTRETTO
Een wat sterkere en aromatischer espresso, verkregen door minder stoom door de gemalen koffie te persen.
ESPRESSO ROMANO
Een espresso met een reepje citroenschil.
ETHIOPIË
Afrika’s belangrijkste exporteur van arabicabonen met een aparte, rijke, fruitige, wijnachtige en krachtige smaak.
FAIRTRADE
Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Waarom is Fairtrade nodig? In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over […]
FAIRTRADE ORIGINAL
Fair Trade Original heeft een eigen wijze van zakendoen, die leidt tot een aantrekkelijk assortiment en ontwikkelingskansen biedt aan de makers van de producten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Onze handelswijze is het resultaat van decennia lange ervaring met enerzijds kansarme producenten en anderzijds de consument die kiest voor eerlijke producten. De brug slaan tussen […]