
Een churro is een snack die gemaakt is van gefrituurd tarwedeeg of soms ook aardappeldeeg. Men noemt churros soms ook wel de ‘Spaanse donut’. Spanjaarden eten churros vooral graag ’s morgens vroeg. De poedersuiker blijft daar vaak achterwege. De vorm kent regionale verschillen. Zo zijn er in Barcelona vele granjas (kraampjes) waar churros worden gemaakt en samen met warme dikke chocolademelk gegeten, wat bekend staat als churros con chocolate. Echt een aanrader zowel als ontbijt of tussendoortje in de avond! Ook word er vaak kaneel suiker overheen gestrooid. Er zijn ook twee enigszins verschillende snacks in Portugal, genaamd porra en fartura, die gevuld zijn met gelei in plaats van de doce de leite , traditioneel voor Braziliaanse churros.
De oorsprong van churros is onduidelijk. Volgens sommigen werden ze voor het eerst gegeten in Catalonië aan het begin van de negentiende eeuw, anderen menen dat de Moren ze al hadden geïntroduceerd op het Iberisch Schiereiland. Dan bestaat er ook nog een theorie dat het de Spaanse priesters waren die ze voor het eerst bereidden en die van de rondreizende zigeuners, die het gerecht op kermissen aanboden. Kunt u ons helpen. Mail naar info@gastropedia.nl