Arròs negre (Arroz Negro) is een Valenciaans-Catalaanse schotel die traditioneel gemaakt wordt van inktvis of ,zeekat, inktvisinkt, schaal-en schelpdieren, paprika, ui en rijst. Het gerecht is enigszins vergelijkbaar met een zeevruchtenpaella. Sommige mensen noemen het gerecht ‘paella negra’ (zwarte paella) vanwege de zwarte kleur. Over deze benaming is felle discussie, omdat arròs negre niet door iedereen als een variant op paella wordt gezien.
Het is aan te raden om bij een bezoek aan Catalonië of Valencia de paella over te slaan. Deze kan namelijk worden gevonden over het gehele land. Arròs negre is daarentegen alleen maar in deze gebieden te krijgen. Arros Negre wordt meestal geserveerd met aioli. Fideuà negra ( ‘zwarte noedels’ in het Catalaans) is een variant gemaakt met noedels in plaats van rijst en wordt meestal ook geserveerd met aioli .
Het eten van zwarte rijst kan een goede boost geven aan de gezondheid van uw hart en algehele fitheid . Samen met beschermende anthocyanines bevat zwarte rijst grote hoeveelheden luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïden die bekend staan om hun rol bij het ondersteunen van de gezondheid van het oog.
De Arròs negre is een hoofdgerecht uit Spanje en is even populair in Puerto Rico en Cuba.