Ronde pan voor het rechtop koken van asperges en daarom hoger dan een normale pan. De punten van de asperges steken boven het kookwater uit omdat ze minder garing nodig hebben dan de rest van de groente. Een aspergepan heeft een geperforeerde of draadmetalen inzet en varieert in diameter van 14 tot 20 cm. Het […]
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
ASPERGESCHILLER
De aspergeschiller van Triangle, gemaakt van veerkrachtig maar flexibel kunststof en is zeer makkelijk in gebruik. De ergonomische handgreep zorgt ervoor dat de aspergeschiller gemakkelijk vast te houden is. Het uiteinde van de aspergeschiller is aan één kant voorzien van een dunne boog ter ondersteuning van de asperge. Het andere uiteinde is voorzien van een […]
BABAVORM
Halfhoge, op rijstvorm gelijkende ringvorm in diverse formaten en gemaakt van aluminium of roestvrij staal. Baba is een fijn, zoet gerecht van gistdeeg.
BAIN-MARIEPAN
Dubbele pan voor het au bain-marie bereiden en warmhouden van spijzen. Dit gebeurt door middel van heet water in de buitenpan, terwijl het gerecht zich in de inzetpan bevindt. Een bain-mariepan bestaat uit een buitenpan, een inzetpan en een deksel, soms als één geheel uitgevoerd. De pan is in ronde, maar ook in rechthoekige vorm […]
BAKBLIK
Ook wel springvorm genoemd. Verkrijgbaar in alle maten en soorten: rond, vierkant, diep en plat. Het materiaal varieert van aluminium en blik tot (roestvrij) staal. Ronde en platte bakblikken met een grote doorsnee worden vaak gebruikt voor het bakken van pizza’s.
BAKKERIJZEEF
Trommelzeef.
BAKPLAAT
Bakplaten zijn er in verschillende soorten, onder andere als tafelmodel, als inbouwplaat in fornuizen of als onderdeel van een kookeiland. Ze kunnen gemaakt zijn van staal, roestvrij staal of chroomstaal-spiegelplaat. Door de dikte van de plaat (12 mm) wordt de warmte beter verdeeld en branden spijzen minder snel aan dan bijvoorbeeld in pannen met een […]
BAKSPAAN
Hulpmiddel van (vaak) roestvrij staal om bijvoorbeeld een visfilet uit een pan of van een bak- of grillplaat te nemen.
BAKTANG
Ook wel ‘universeeltang’ genoemd. Handig om een gerecht van een bakplaat te nemen, uit te laten lekken en vervolgens op het bord te dresseren. Gemaakt van roestvrij staal, aluminium of aluminium met hittebestendig polyamide (voor pannen met een anti-aanbaklaag).
BARBECUE HANDSCHOENEN
Altijd oppassen om tijdens het barbecueën niet je vingers te verbranden. Gelukkig zijn er speciale handschoenen om dit te voorkomen. Ze zijn gemaakt van Nomex en Kevlar, zeer hittebestendig en super stevig. Je pakt er zo een rvs rooster mee uit je barbecue. One size over het algemeen en fits all.
Barbecue Woordenboek
In dit Barbecue Woordenboek ontdek je de geheimen van perfect voorbereid vlees, leer je alles over de verschillende soorten houtskool en briketten, en krijg je inzicht in de beste grilltechnieken. Van termen als “indirect grillen” tot “low and slow”, en van de keuze voor het juiste rookhout tot het begrijpen van temperaturen en marinades – […]
BARROW COOKER
Wilt u barbecueën op een bijzondere plek. Het strand, in het bos, op events en festivals. Draait de wind of de zon. Komen er meer gasten dat verwacht en moet het terras uitgebreid worden Dan is de Barrow Cooker ideaal. U kunt deze zo in een handomdraai veilig verplaatsen. Het unieke van de Barrow Cooker […]