Dal bhat is het volksvoedsel van Nepal. Het bestaat uit rijst met een soort linzensoep ernaast. Dal is Nepalees voor linzen. Verder worden er, afhankelijk van het seizoen, gekookte groentes en aardappels bij geserveerd. Het wordt gegeten door steeds wat van de linzensoep door de rijst te scheppen, en de rijst dan met wat groente te eten. Daal bhat is deacute; manier om je honger te stillen. Volgens de traditie moeten de rijst en de linzen gratis aangevuld worden totdat je voldaan bent. Ander Nepalees volksvoedsel is de chapati, een pannekoekachtig rond brood van enkel meel, dat kort gebakken wordt. Nepalese knoflooksoep bestaat meestal gewoon uit gekookte knoflook waaraan vlak voor het opdienen verse knoflook voor de smaak wordt toegevoegd.
Naast de traditionele Nepalese keuken kun je je vooral in de toeristencentra tegoed doen aan de diverse internationale keukens en de typische toeristenmenus. De meest uitgebreide keuze aan restaurants heeft vanzelfsprekend de hoofdstad tijdens een lodge-trekking Eet zoveel mogelijk in de lodge waar je slaapt, dit is ook in veel andere landen gebruikelijk. Op het eten wordt het meest verdiend, en het wekt dus irritatie als je je maaltijden steeds buiten de deur gebruikt. Bestel in de lodges in de bergen ook zoveel mogelijk dezelfde gerechten. Dit ondanks de soms uitgebreide menukaarten. Er wordt op hout gekookt, en eenzelfde gerecht voor een groep mensen kost veel minder hout dan allerlei verschillende gerechten.