De struisvogel is een zogenaamde loopvogel. Hij is verwant aan de Australische Emu en de Zuid-Amerikaanse Nandu. De struisvogel komt oorspronkelijk uit Afrika, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld gefokt. Het belangrijkste fokland is Zuid-Afrika. De struisvogel wordt voornamelijk gefokt om zijn huid. Het merendeel van het inkomen wat met de struisvogel wordt verdiend, komt uit de huidopbrengsten.
De struisvogel die tegenwoordig wordt gefokt, is een kruising tussen de gewone wilde Zuid-Afrikaanse struisvogelsoort en de Keniase Big Red soort.
In Nederland kent men eigenlijk alleen het stuisvogel-biefstuk, maar een struisvogel heeft uiteraard nog veel meer goed vlees, zoals de struisvogelfilet of stooflappen. Het vlees is erg geschikt om bijvoorbeeld ragout, maar ook worstjes te maken. Struisvogelvlees heeft een laag cholesterol- en vetgehalte, bevat veel proteïnen en is caloriearm. Deze combinatie voldoet aan de huidige voedingsnormen en eisen. Struisvogelvlees is dus erg gezond.