Door de eeuwen heen rijst is opgepot door verschillende beschavingen lange winters weer of belegeringen uit te zien. Inderdaad, rijst verliet als een offer aan de goden werd gevonden perfect geconserveerd in de graven van de Egyptische farao’s. Blancheren werd door de indianen als opslagmedium voor hun rijst. Ongekookte rijst Onder de juiste omstandigheden, kan wit (witte) rijst bijna onbeperkt worden opgeslagen zonder merkbaar verlies van smaak of voedingswaarde.
Witte rijst in zakken of dozen moet worden bewaard bij kamertemperatuur, van de grond in een schone, droge en koele plaats. Eens de verpakking is geopend, moet worden afgesloten en juiste wijze zijn opgeslagen totdat ze nodig. Alternatief kan luchtdichte verpakkingen worden gebruikt om stof, vocht en andere verontreinigingen buiten te houden. Bewaar rijst bij kamertemperatuur in een schone, droge koele place.Brown (geslepen) rijst echter niet zo lang opgeslagen, omdat de olie in de zemelen laag ranzig kunnen worden.
Gekookte rijst kan voor worden gehouden maximaal twee tot drie dagen in de koelkast, mits het is opgesteld door de gecombineerde methode, maar het moet worden afgedekt om te voorkomen dat het uitdroogt. Rice kan vooruit worden gekookt en hield ingevroren voor maximaal een maand. Snel afkoelen en verdeel het in kleinere porties voor een eenvoudige bediening. Bewaar of wikkel in de vriezer hoogwaardige materialen. Bevroren of gekoelde rijst opwarmen, ofwel opwarmen in een pan met wat olie of een paar eetlepels water of dekken en opwarmen in de oven. Afzonderlijke porties kunnen worden opgewarmd op platen gedurende ten minste één minuut op vol vermogen in een magnetron maar langer indien opgewarmd met andere voedingsmiddelen. Zorg ervoor dat de rijst grondig opgewarmd en gloeiend heet. Eenmaal opgewarmd Gooi eventuele restjes.