Bergerkaas is een kaasmakerij in Noord Holland, Zij maken witschimmelkaas, de “Bergens Blonde” die lijkt op brie en camembert. Een echt streekproduct dat ambachtelijk wordt geproduceerd. De melk en alle andere ingredienten die ze gebruiken zijn 100% biologisch! Ze betrekken de melk van boeren uit Noord-Holland, in de nabijheid van de Noordzee en het IJsselmeer. De melk van onze koeien heeft een natuurlijke smaak. Dat komt omdat de koeien naar buiten kunnen wanneer ze dat willen. Het verse gras dat de koeien eten bepaalt voor een groot deel de kwaliteit.
Bergens Blonde, de zachte kaas uit Noord-Holland.
Bergens Blonde is hun paradepaardje, een heerlijke witte kaas. Zacht van smaak en zowel jong als rijp erg lekker. Kenners vinden Bergens Blonde lekker, het is een witschimmelkaas met een eigen karakter. U kunt de kaas proeven in de betere restaurants in de regio of natuurlijk bij ons bestellen Witte kaas wordt over de hele wereld gemaakt. Frankrijk staat bekend om zijn brie en camembert maar ook in Duitsland, Amerika en zelfs Australië en Nieuw-Zeeland worden witschimmelkazen gemaakt. Ook kaasland Nederland heeft nu zijn witte kaas, het is de streekkaas Bergens Blonde.
Rijping
Bergens Blonde is er in verschillende rijpingen:
Jong 2 – 4 weken: lekker om te bakken ( zie recepten ) of op een broodje. Rijp 4-6 weken: zacht romig, op toast of uit het vuistje.
Heel rijp 6-10 weken: de kaas is zacht en smaakt naar paddestoelen, voor de echte liefhebber. Kaas in deze rijping is beperkt leverbaar.
Smaak wisselt per jaargetijde.
Hun zachte witschimmelkaas is anders dan de meeste andere witte kazen. Hoewel ze de Penicelium Candidum gebruiken die ook in Brie en Camembert zit heeft hun kaas een geheel eigen smaak. En die smaak is niet het hele jaar door gelijk. Het eindproduct kaas is afhankelijk van veel factoren: de melk, de rijping, de gebruikte cultures en de tijd die het krijgt tijdens de productie. Meer tijd betekent meer smaak. Grote kaasfabrieken doen hun best om hun kazen het hele jaar door een zo gelijkmatige smaak te geven. De melk wordt gehomogeniseerd, aangevuld met melkroom en soms zelfs gekleurd zodat een kaas in de winter hetzelfde smaakt en uitziet als ‘s zomers.
Bij Bergerkaas doen ze dat niet, Hun kaas smaakt per jaargetijde verschillend. Melk in het voorjaar smaakt anders dan melk van koeien die ‘s winters op stal staan. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme en dat willen ze zo houden.
Verpakking
Bergens Blonde is een lekkere zachte kaas, daar moet je zuinig mee zijn. Je kunt de kaas niet zomaar luchtdicht verpakken in folie. Zachte kaas heeft een aparte verpakking nodig die ‘ademt’ en het vocht in de kaas houdt. Zodra de kaas bijna rijp is wordt deze verpakt in een speciale folie. Die folie ‘ademt’ waardoor de kaas verder kan rijpen. Bergens Blonde is eetbaar na twee weken (jong), rijp na drie tot vier weken en rijp en smeuiig na vier tot zes weken. De kaasmakerij staat in Heiloo, op steenworp afstand van Kaasstad Alkmaar. Het is gelegen op het prachtige terrein van de Willibrordusstichting in Heiloo. Bergens Blonde wordt ambachtelijk gemaakt; handgeschept en uitsluitend van biologische melk. Kort na het melken beginnen ze al met het maken van kaas.