Rijst is natuurlijk bruin na de oogst, maar zodra de voedselrijke buitenlaag zemelen verwijderd, is wit van kleur. Rode rijst, zwarte rijst, en paarse rijst zijn allemaal voorzien van unieke pigmentatie in de zemelen. Voor deze kleurrijke rijstvariëteiten, de zemelen laag blijft meestal voor extra visuele aantrekkingskracht en de toegevoegde voedingswaarde.
Gepolijste Rice: De term “gepolijste” verwijst eenvoudigweg naar witte rijst dat de buitenste bruine laag van de zemelen en de kiem verwijderd heeft gehad. Rice dat haar zemelen lagen heeft vergoten kan ook worden aangeduid als “witte rijst.”
Brown Rice: Deze gezonde rijst werpt zijn buitenste schil en behoudt zijn zemelen en kiemen lagen die haar een karakteristieke bruine kleur. Hoewel bruine rijst duurt het iets langer om te koken dan witte rijst, de voedzame lagen zijn rijk aan vitaminen en mineralen.
Verboden Rice: Hoog in voedingswaarde, deze rijst ook bekend als zwarte rijst en heeft een mild nootachtige smaak. Enigszins kleverig wanneer gekookt, het wordt gebruikt in een verscheidenheid van Chinese of Thaise gerechten, waaronder Chinese zwarte rijst taart en mango kleverige rijst. Meng het met witte rijst, en het voegt ook kleur aan elke rijstpilaf of rijstkom.
Wild Rice: Wilde rijstkorrels worden geoogst uit het geslacht Zizania van grassen. Hoog in eiwitten, wilde rijst voegt een kleurrijke, exotische flair aan een rijstgerecht. Serveer het met beweegt frys, champignons soepen of stoofschotels naar iets nieuws.