Typisch Franse worstsoorten die elders in Europa niet of nauwelijks te koop zijn. Oorspronkelijk waren het vers gemaakte producten, vergelijkbaar met verse braadworst, die door de consument nog moesten worden toebereid. In toe-nemende mate echter worden ze door de slager gekookt en ge-rookt, zodat ze door de gebruiker alleen nog maar hoeven te worden opgewarmd, meestal onder de grill of op de barbecue. In die vorm krijgt ook de vakantieganger met deze worstsoorten te maken.De meeste buitenlanders moeten van deze producten overigens niets hebben.
Slachtproducten
Het worstdeeg ervan wordt gemaakt van slachtproducten zoals dunne (andouillette) of dikke (andouille) varkensdarm en stukjes varkens-, runder- of kalfsmaag; dat alles in natuurdarm gestopt. Zelfs de smaak (en geur) van uitstekende, vers gemaakte andouilles en andouillettes zal niet-Fransen weinig aanspreken. De liefhebbers omschrijven ze als ‘aards’, maar de meeste anderen vinden gewoon dat de worst stinkt.Het zijn typisch producten die men moet leren eten en sommigen lukt dat nooit.