Maximale lengte 20 cm. Rug lichtgroen tot blauwgroen, flanken grijs met een zilverkleurige horizontale streep, die aan de bovenzijde donker gezoomd is. Om te paaien trekt de ansjovis in onze streken alleen de rivieren op als de temperatuur van het water, met name in het Scheldeestuarium, hoger is dan op zee.
De eieren hebben de beste overlevingskansen bij 17-18°C. Worden deze temperaturen op zee bereikt, dan ontbreekt de prikkel om beschutte wateren op te zoeken. Voorkomen/vangst: Atlantische kusten, van Noordwest-Afrika tot ZuidNoorwegen, rond de Britse Eilanden en Ierland; Noordzee, Middellandse Zee, Zwarte Zee en Zee van Azov.
In Nederland trekt hij de Oosterschelde binnen en wordt daar gevangen door de zg. ‘weervissers’ uit Bergen op Zoom. In het seizoen serveert men in praktisch elk restaurant in die stad verse ansjovis. Veel ansjovis wordt (zwaar) gezouten en ingeblikt. Als garnering vaak gebruikt om wat meer smaak te brengen. Gezond vet, jammer genoeg slechts 3%, eiwit 20%
Op deze link vindt u een groot aantal klassieke gerechten met ansjovis.