De Belgische witblauwe is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw uit Shorthorns, Durhams en lokale rassen. Het Belgisch witblauwras is in 1973 officieel erkend toen het ras in twee type’s werd opgesplitst: het vleestype en het dubbeldoeltype. Het vleestype is een dikbilrund met een overmatige spierontwikkeling. Een hoog percentage van de kalveren komt via een keizersnede ter wereld. Lang is gedacht dat dit werd veroorzaakt door het zogeheten dikbilgen, maar een nauw bekken – gevolg van fokken op een kleiner skelet – blijkt de hoofdoorzaak. Er wordt tegenwoordig in Nederland gefokt op een ”dikbil” die zonder operatief ingrijpen kan afkalven. Dit gebeurt onder invloed van een maatschappelijke discussie over ingrepen bij dieren. Overigens zijn de keizersneden niet het enige probleem bij het vleestype. De koeien hebben soms te weinig melk om hun kalveren van biest en melk te voorzien. Het vriendelijke karakter zorgt weer voor een smaakvol en mals stukje vlees. De kalveren van dit Belgische witblauwe ras worden in de wei bij de moeder gezoogd. Ruimte, gezond voer, goede verzorging en een natuurlijk kuddeverband zijn de ingrediënten die u proeft in het smaakvolle vlees van het Belgische witblauwe rund. Het vlees wordt daardoor lekker fijn van structuur. Op stallen en in de weide worden ze verder bijgevoerd en daardoor krijgt het langer de kans om z’n smaak en malsheid van dit pure vlees te verbeteren. Dit zorgt dan weer voor een goede marmering en structuur wat de smaak van het vlees ten goede komt.
Home » Artikelen » Productinformatie » Glossarium vlees » BELGISCHE WITBLAUWE – RUND