Zwarte of donkerbruine paddestoelen van het type elfenbankje, losgesneden en gedroogd. De boomoortjes groeien, zoals hun naam al aangeeft, aan de stam van een boom (vlier of olm, ook in Nederland). Ze worden in de Chinese keuken vooral om hun textuur gebruikt. Ze zijn neutraal van smaak, en behouden tijdens het koken hun crunch. Niet te verwarren met de lichtgele of crèmekleurige, ‘zilveroortjes‘, die zijn veel grilliger en complexer van vorm. Boomoortjes hebben een unieke, stevige beet.
Hoe te gebruiken?
Voor gebruik 20-30 minuten laten wellen in koud (of warm) watervoor – na. De boomoortjes zwellen spectaculair op tot hun oorspronkelijke vorm. Spoel ze af en verwijder de harde nerfjes en stukjes uit het midden, verwerk ze in stukjes of reepjes gesneden in gerechten, zoals soepen of roerbakgerechten. Boomoortjes blijven in zakje of bus jarenlang goed.
Wat is er te koop?
In de toko zijn er veel verschillende soorten in allerlei prijsklassen te koop, meestal in plastic zak verkocht bij de andere gedroogde paddenstoelen en gedroogde kruiden. Er zijn zowel geheel zwarte boomoortjes als boomoortjes die van boven zwart zijn en van onder wit, die zijn over het algemeen harder en taaier. De duurdere soorten onderscheiden zich door een zachtere textuur en een subtiele smaak. De goedkopere soorten zijn vaak alleen maar crunch, en smaken in het slechtste geval naar niets. De meest gewaardeerde boomoortjes komen uit het noordoosten van China, in de koudere provincies met uitgestrekte bossen.