De melk van de biologisch gehouden Brandroden is uitermate geschikt om kaas van te maken, vanwege het hoge eiwitgehalte in de melk. Twee keer per dag worden de koeien gemolken. Iedere twee dagen wordt alle melk verkaast.
De bereiding van de kaas begint in de bijzondere roodkoperen kaastobbe, en is een proces waarin de authenticiteit, de warmte en het rustieke karakter van de koeien tot uiting komt. Een hoog nagewarmde kaas bereid met een speciaal zuursel en een lange koele rijping geeft de bijzondere smaak. De manier van kaasmaken doet de Brandrood bij de harde kaassoorten horen, type Gruyere, Beaufort, Comté en Emmenthal.
Tijdens de rijping op vurenhouten planken bij 10 graden celcius wordt de kaas om de dag gekeerd en gewassen met zout water. Dit geeft in combinatie met een roodbacterie een natuurlijke korst en extra smaak. De bereidingswijze is ambachtelijk en arbeidsintensief, maar geeft een zeer bijzonder karakter aan de kaas.
Na een verblijf van minimaal 6 maanden in de rijpingsruimte word de kaas aangeboden.
Brandrood Blozend
Rond 6 maanden oud. Deze kaas is hoewel het een harde kaas is toch romig, en nootachtig van smaak met een klein zoetje wat neigt naar karamel.
Brandrood Blakend
Rond 12 maanden oud. Deze kaas is al droger en harder, en bevat een interessant pallet van laagjes smaak, met een mooie nasmaak. Een kaas die zich leent voor veel toepassingen en die blijft verbazen!
Brandrood Rijk
Rond de 18 maanden oud. Een doorgerijpte kaas waar zeker anderhalf jaar zorgvuldig voor gezorgd hebben en die de naam “Rijk” verdient. Nog steeds het nootachtige maar met veel pit, exploderende eiwitkristalletjes en een intense smaak die haast verslavend is.
KIES VOOR EEN STOERE AMBACHTELIJKE KAAS. BIOLOGISCH, VEGETARISCH GESTREMD, DUURZAAM, LEVEND ERFGOED EN LEVEN IN EEN FAMILIE-KUDDE
Kaasboerderij Brandrood
Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 6, 6718 ZB Ede, Tel: 06-24868846