Het wijngebied Champagne ligt op de krijthoudende gronden bij en ten zuiden van de stad Reims (Noord-Frankrijk) en is de basis van de beroemdste mousserende wijn ter wereld. In de streek zijn de blauwe druivenrassen pinot noir en pinot meunier en de witte chardonnay aangeplant. De Champagne is wit van kleur doordat de blauwe druiven eerst worden geperst worden en alleen het witte sap wordt gebruikt. Champagne wordt gemaakt volgens de méthode champenoise.
Er zijn verschillende soorten Champagne. Ingedeeld naar smaak onders cheiden we brut (heel droog), sec (iets minder droog) en demi-sec (vrij zoet). Specialiteiten van de Champagne zijn millésimé (wijn van één jaar dat ook op het etiket wordt vermeld), blanc de blancs (gemaakt van alleen witte druiven), rosé (wat stille rode streekwijn kleurt de wijn roze) en crémant (bevat de helft van het koolzuurgas van een gewone Champagne). De AOC Coteaux Champenois bestaat uit ‘stille’ rode, witte en roséwijnen uit de streek. Alleen mousserende wijnen uit het gebied mogen de naam Champagne voeren.